DOR FIN1: TRI - PLZ

Dorost neustál velkou přestřelku a první finále na ledě Třince prohrál

Je to tady, dnešním dnem odstartoval indiánům boj o vytoužený titul. Finálová série začala na ledě Třince a lépe do ní vkročili domácí hokejisté. Foto: Marian Ježowicz / HC Oceláři Třinec

HC Oceláři Třinec - HC Škoda Plzeň

8:3
3:1, 2:2, 3:0

Branky a nahrávky: 11. Kubiesa (Mikula, Sikora), 16. Hrček (Ćmiel, Hebar), 16. Sajdok (Zielinski, Holub), 21. Mikula (Kubiesa), 31. Kubiesa (Blaha, Sikora), 46. Holub (Zielinski, Mikula), 50. Holub (Zielinski, Rybnikár), 58. Zielinski (Byrtus, Kubiesa) – 13. Beran (Makovec), 25. Titlbach (Benák, Makovec), 30. Skala (Kamas, Titlbach).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 4:1, 4:3, 8:3.

Rozhodčí: Held, Maršálek - Otáhal, Kráľ.

vyloučení
2:3
Využití
0:0
V Oslabení
0:1
střely na branku
50:27
Diváci
109

HC Oceláři Třinec

Milota (Heczko) – Holub (A), Byrtus, Dravecký, Mrtka, Ćmiel, Zielinski – Sajdok, Pohludka, Sikora (A), Blaha, Rybnikár, Kubiesa (C), Hebar, Granečný, Švančara, Mikula, Hrček.

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Tolar, Holubec, Kocek, Černý, Prošek, Skala (A), Kamas – Hofrajtr, Úbl, Matějka, Klatovský, Pittr (C), Beran, Makovec (A), Benák, Titlbach, Slačík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 59 50 8 42 84,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 1 1 -2 0
Matyáš Beran 1 0 1 1 0
Martin Černý 0 0 0 -3 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 -4 0
Tomáš Holubec 0 0 0 -1 0
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Antonín Klatovský 0 0 0 -3 0
Petr Kocek 0 0 0 -2 0
Petr Makovec 0 2 2 -1 0
Jiří Matějka 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 0 0 0 0 4
Hynek Prošek 0 0 0 -2 2
Tomáš Skala 1 0 1 -1 0
David Slačík 0 0 0 -4 0
Adam Titlbach 1 1 2 -3 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 -2 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 0

komentář

Jako první ohrozil plzeňskou branku Blaha, Mařík se nicméně překvapit nenechal. Na druhé straně se pokoušel otevřít skóre Matyáš Beran, branku domácího brankáře avšak těsně minul. Naopak Oceláři v polovině první periody již mířili do černého. Marcel Mikula oslovil na hraně brankoviště Matěje Kubiesu, jenž trefil prostor mezi betony. Následně si domácí zahráli úvodní početní výhodu, avšak paradoxně indiáni ve vlastním oslabení dokázali vyrovnat. V rychlém přečíslení dvou na jednoho našel Petr Makovec na druhé vlně najetého Matyáše Berana, který se trefil fantasticky pod horní tyčku. Jenomže vyrovnaný stav platil jen necelé tři minuty, domácím totiž rychle vrátil vedení Jan Hrček, který se prosadil z levého kruhu. Po 33 vteřinách navíc Slezané udeřili znovu. Zielinski vystřelil od modré čáry a do jeho rány sáhl Tobias Sajdok, Mařík byl znovu zcela bez šance. Zkorigovat skóre se pokoušel vzápětí Tomáš Pittr, puk do branky avšak nepropasíroval. Po první třetině tak vedl domácí Třinec o dvě branky.

Hned po 27 vteřinách druhé třetiny se Oceláři dokázali znovu prosadit. Kubiesa našel na ose hřiště volného Marcela Mikulu, který trefil puk nechytatelně pod břevno. Škodovka se nicméně nechtěla nechat zahanbit a nedlouho poté dokázala snížit. Benák si najel do útočné třetiny, posléze oslovil v předbrankovém prostoru jmenovce Adama Titlbacha, který už moc dobře věděl, co s kotoučem provede. A to nebylo vše, jelikož v polovině zápasu už to bylo zase jen o gól. Střelec předchozí branky tentokrát přesně našel na modré čáře Jiřího Kamase, který puk ještě posunul na Tomáše Skalu a ten trefil poodkrytou část klece. Plzeň byla rázem v laufu, z toho jí rychle ale vyvedl Matěj Kubiesa, který o minutu později znovu zdvojnásobil vedení Ocelářů. Adam Titlbach se mohl následně dostat do samostatného úniku, avšak na poslední chvíli ho zastavil Mrtka.

Poslední část odšuntoval svou střelou Rybnikár, v početní výhodě ale rozduněl jen zadní mantinel. Nedlouho poté zkoušel své štěstí Dravecký, s ledovým klidem zachytil puk do své lapačky Matyáš Mařík. Posléze už se Oceláři ale přece jen znovu prosadili. Aleš Zielinski přihrál touš na hokejku Davida Holuba, který se trefil přesně k pravé tyči. Indiáni se snažili, Antonín Klatovský měl vzápětí na hokejce snížení, ale trefil jen připraveného brankáře Třince. To Ocelářům vyšlo prakticky vše, David Holub totiž dostal znovu puk na modrou čáru, s ním udělal dva rychlé kroky a obránce domácího celku se znovu prosadil tvrdou ranou. Závěr zápasu už se prakticky jen dohrával, Třinec si svědomitě pohlídal své vedení, která navíc dokázal ještě zásluhou Aleše Zielinského navýšit na konečných 8:3. První finále tak patřilo Ocelářům, nicméně zítra je nový den, utkání znovu začíná za stavu 0:0 a indiáni se pokusí srovnat stav série na 1:1.

Ohlasy trenérů

Marek Malík (HC Oceláři Třinec): „Byl to krásný play-off zápas. Měli jsme několik gólových příležitostí, které jsme nevyužili, ale chceme brát jen to, že jsme vyhráli první zápas, ne skóre. Hráli jsme celou dobu to, co jsme potřebovali a to, co chceme hrát. Teď to ale končí a chceme se připravit na další zápas.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Výsledek zhruba odpovídá tomu, co se na ledě dělo. Špatně jsme do utkání vstoupili a Třinec nás celou dobu přehrával. Měli jsme pasáže, kdy jsme se výsledkově dotáhli, ale vždy, když jsme se dotáhli, inkasovali jsme. Třinec byl ve všech aspektech lepší.“