Plzeň se ponořila do oslav!

P l z e ň - Senzační postup přes Pardubice spustil proud spontání radosti a nadšení. Bezprostředně po skončení rozhodujícího zápasu se na plzeňském Náměstí republiky sešly stovky fanoušků, aby přivítali své hrdiny, hokejisty Lasselsbergeru Plzeň a společně s nimi oslavili fantastický úspěch, postup do semifinále! Sobotní noc patří v západních Čechách jednoznačně hokejistům Plzně, jejichž jízda letošním play-off zdaleka nekončí.

Již před desátou hodinou se plzeňském náměstí začali scházet slavící fanoušci, kteří již před příjezdem provolávali jména svých hrdinů, Romana Málka, Dušana Andrašovského, Pavla Vostřáka či trenéra Jiřího Kučery. Nezapomněli ani na soupeře a několik popěvků věnovali také pardubickým hokejistům, ale také semifinálovému soupeři, zlínskému Hamé. Bujaré veselí doprovázelo přirozeně také nezbytné popíjení šampaňského a piva.

Po jedenácté hodině se fanoušci dočkali. Na náměstí se objevil jim dobře známý žlutý autobus s rozjařenými semifinalisty, rostoucí dav několika stovek fanoušků se dostal do varu. Po chvilce se dveře otevřeli a objevil se s písní „Byli jsme tam naposledy“ na rtech a s fotkou nejmenovaného trenéra, která byla vzápětí rozdělena na několik kousků, ředitel klubu JUDr. Tomáš Král. Vzápětí se mezi fanoušky vydal i muž, který si letos v srdci každého fanouška Plzně vybudoval pomník, Roman Málek.

Plzeňského brankářského hrdinu si již v Pardubicích fanoušci "nenechali ujít" a z jejich rukou fantóm mezi třemi tyčemi létal do vzduchu. Na plzeňském náměstí všem příznivcům nezapomněl poděkovat a slíbil: "My se jen tak nevzdáme!". Skandovat své jméno jásajícím davem slyšeli však snad všichni plzeňští hokejisté, mezitím střelec páté branky v rozhodujícím zápase Pavel Vostřák rozdával mezi příznivce nezbytné plechovky s pivem.

Vyslovit své poděkování se mezi fanoušky vydal také nejproduktivnější hráč Plzně Josef Straka, na závěr přidal slib také trenér Jiří Kučera: "Budeme bojovat jako lvi!" Při vzpomínkách na duely s Pardubicemi nelze o jeho slovech ani v nejmenším pochybovat. Po dvaceti minutách společné oslavy skončily, ale veselí rozhodně konec není. Plzeň si oslavy snezačního úspěchu vychutnává plnými doušky...

Více fotek z oslav naleznete ve fotoarchívu.

Předzvěstí velkých oslav v Plzni již byla slavnost fanoušků Lasselsbergeru, kteří se vydali do Pardubic. V Duhové aréně se mezi domácí vmísilo několik stovek plzeňských fanoušků. A již v Pardubicích si tento mohutný dav počkal na své borce před šatnou a provolával slávu. "Je to fantastické, úžasné. S čím to srovnat? Pamatuju, když jsme byli stříbrní, ale to na hokej většina těchto lidí určitě ještě nechodila," těžko hleda slova jeden z nich, Richard Šmíd.

Plzeň vyřadila Pardubice, neskutečné se stalo realitou. "Ty místní hvězdy se dneska složily, všichni to dnes viděli," glosoval sedmý duel Šmíd. "Hodně napověděl první gol ve 20. vteřině. První dvě třetiny , to byly strašné nervy. Hodně jsem se klepal," vzpomíná na psychické vypětí šéf fanklubu Zdeněk Pavel.

Plzni k postupu pomohlo i tolik potřebné štěstí. "Nejkritičtější moment série byl čtvrtý zápas, kdy jsme prohrávali 1:3. To jsem si myslel, že už je to ztracené, ale kluci bojovali a dokázali to," rozplývá se nad výkony mužstva Šmíd. Po vyřazení naprostého suveréna základní části se příznivci nebojí ani Zlína. "Když jsme dokázali porazit lídra základní části Pardubice, můžeme už porazit kohokoliv. Do Zlína určitě vypravíme zájezd," věří a zároveň informuje Pavel.