Ve šťastný konec jsem začal věřit až v 60. minutě, svěřil se Cartelli

P a r d u b i c e - HC LASSELSBERGER PLZEŇ se postaral o senzaci. Do play-off se modrobílí dostali až na poslední chvíli. Osmou příčku si vybojovali až v 52. kole a do vyřazovacích bojů se vrhli na Pardubice – suveréna základní části. Miloš Říha před sérií prohlásil, že potup jeho týmu bude jen formalitou. Plzeň vyřadila „Perníkáře“ až po sedmém utkání, které vyhrála 5:1. „Za ty poslední dva roky je to pro mě takové zadostiučinění,“ řekl po zápase šťastný obránce Cartelli.

Nikdo si to nepřipouštěl. Nikdo tomu nevěřil. Osmý celek, který se prodral do play-off na poslední chvíli, tým, který se ještě na přelomu roku obával baráže, zdolal ve čtvrtfinálové sérii finalistu loňského ročníku a vítěze základní části extraligy – HC MOELLER PARDUBICE. Před zahájením série si většina plzeňských fanoušků přála, aby Plzeň byla důstojným soupeřem, aby série nebyla jednoznačná. Ale jak vše dopadlo, nejspíš ani oni sami stále ještě nevstřebali.

První dvě utkání začala v Pardubicích a obě dvě Plzeň prohrála. Pak se série ale dostala do Plzně a místí kotel rozpoutal peklo pro hosty a nedovolil jim ani jednou vyhrát. Páté a šesté utkání vyhráli opět jen domácí, tak se muselo rozhodnout až v posledním sedmém duelu. Nastávala otázka, jestli stále bude platit pravidlo: „Můj dům, můj hrad.“ Ovšem hned v úvodu utkání přichystali hosté šok! Po dvaceti vteřinách vedli 1:0 a v 5. minutě už dokonce 2:0. Domácí se zmohli akorát na zdramatizování utkání v podobě jednoho vstřeleného kontaktního gólu, ale do konce druhé třetiny se zásluhou Dušana Andrašovského Plzeň ujala slibného vedení 4:1. Fanoušci v Duhové aréně stále nechtěli věřit vlastním očím a po páté brance, vstřelené v 53. minutě zásluhou Pavla Vostřáka nejprve zasypali ledovou plochu a následně začali hromadně opouštět tribuny. V plném počtu zůstaly jen dva tábory. Věrný pardubický kotel a početný dav plzeňských příznivců. V té chvíli bylo už jasno. Plzeň postupuje do semifinále z osmého místa, což se ještě nikdy nikomu nepovedlo.

Psychicky, ale hlavně fyzicky bylo náročné předposlední utkání konané v Plzni především pro Maria Cartelliho. Dnešní zápas však vnímal úplně jinak. “Hru jsem si hlavně užíval. Byl jsem hodně na ledě, tak jsme se to snažil využít. Jsou to nádherné pocity,“ pravil bezprostředně po úvodních bujarých oslavách konaných v kabině. Ovšem jeho stav po první třetině neuspokojil. Dokonce ani po druhé třetině ještě nepropadal přehnanému optimismu. “Ve šťastný závěr jsem začal věřit až ve dvacáté minutě třetí třetiny, kdy jsem slyšel sirénu oznamující konec utkání. Ale jinak jsme všichni sledovali hru. Říkali jsme si, že musíme uhrát výsledek. Až pak jsem začal věřit.“ O co oslavy z postupu? “Teď budeme slavit. Zítra máme volno, takže to podle toho asi bude vypadat, ale samozřejmě všechno bude probíhat s rozumem,“ zvážnil. Právě jméno Cartelli se v poslední době často skloňovalo s pojmem baráž. Dva předcházející roky totiž hrál plzeňský zadák pokaždé v týmu, který se dostal do baráže. A právě na přelomu roku se tato nepříjemná záležitost málem stala aktuálním pojmem pro Plzeň. Pak se ale s příchodem Romana Málka zvedl celý manšaft. “Byla to síla týmu. Jsme výborná parta a jsme ochotni se obětovat pro manšaft. Sezóna se začala lámat asi v Českých Budějovicích, když jsme prohrávali 1:3 a od té doby jsme se zvedli. Když tomu věříme, štěstí se k nám nakloní,“ řekl.

Plzeň se v semifinále už jistě nevyhne Zlínu. Týmu, kterému letos nedala na jeho ledě ani jednu branku. Jaký bude recept na zdolání zlínské svatyně? “O Zlíně jsme zatím ještě moc nepřemýšleli, teď si užíváme oslav. To nevadí, že jsme tam nevstřelili ani jednu branku. Góly teď budou padat určitě a každopádně tam máme šanci uspět,“ řekl na závěr odhodlaně Cartelli, jenž už pospíchal za fanoušky, kteří na hokejisty čekali před zimním stadionem, kde rozjeli hotový karneval.
Doufejme tedy, že vítězná euforie plzeňských hrdinům vydrží ještě minimálně do konce play-off.