CEB - PLZ

CEB - PLZ 4:1 - Vedení nestačilo, tři body zůstávají na jihu Čech

Tipsport extraliga nabrala před první reprezentační přestávkou rychlé tempo, hned po dvou dnech šli znovu do akce plzeňští hokejisté, jejich soupeřem jim byly České Budějovice, které první vzájemný zápas hraný na západě Čech vyhrály 1:0.

Banes Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň

4:1
0:0, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 29. Ordoš (Kondelík, Kubík), 38. Hovorka (M. Beránek, Doudera), 44. Hanzl (D. Simon, Štencel), 60. Kubík – 26. Šiler (Indrák).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 4:1.

Rozhodčí: Pražák, Šindler – Brejcha, Gerát.

vyloučení
2:7
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
35:16
Zblokované střely
23:15
Hity
1:3
Vhazování
30:25
Diváci
5705

Banes Motor České Budějovice

Strmeň (Hrachovina) – Štencel, Vráblík, Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Hovorka, Štich – Ordoš, Kondelík, Kubík (A) – F. Přikryl, Harris, Gulaš (C) – D. Simon, Hanzl, M. Beránek – Vopelka, Toman, Chlubna.

HC Škoda Plzeň

Hlavaj (Pavlát) – Zámorský, Kvasnička, Jiříček, Laakso, Piskáček (A), Malák, Dujsík – Hrabík, Lev (A), Schleiss (C) – Holešinský, Indrák, Söderlund – Rekonen, Jansa, Pour – Šiler, Straka, Matýs.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Samuel Hlavaj 59 34 3 31 91,18 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 0 0
Adrián Holešinský 0 0 0 -1 2
Kryštof Hrabík 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 1 1 0 2
Filip Jansa 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 4
Aleksi Laakso 0 0 0 0 2
Jakub Lev 0 0 0 -2 0
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 0 0 -2 0
Aleksi Rekonen 0 0 0 -2 2
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
Tim Söderlund 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 -1 0
Jakub Šiler 1 0 1 1 2
Petr Zámorský 0 0 0 -1 0

komentář

Na začátku utkání byl aktivnější domácí Motor, jenomže Samuel Hlavaj, který se vrátil do plzeňského brankoviště, byl v plném pozoru. Slušnou příležitost měl obránce Milan Doudera, puk ovšem skončil jen v připravené lapačce. Škodovka mohla zahrozit v početní výhodě, avšak místo toho se Jihočeši dostali do rychlého brejku dvou na jednoho, celou situaci vzal na sebe Matěj Tomek, betony plzeňského brankáře ovšem k sobě sklaply včas. Posléze se snažil dorážet puk na brankovišti Ordoš, avšak ani on neměl potřebné štěstí. Nedlouho poté měl dvě velké příležitosti Milan Gulaš. Explzeňský hráč nejprve prověřil gólmana indiánů z bleskového přečíslení, neuspěl ale ani z následné dorážky. Krátce před odchodem do šaten už měl před sebou stejný hráč dokonce poloprázdnou bránu, ovšem Samuel Hlavaj se prezentoval skvělým tygřím skokem, po dvaceti minutách tak nadále platil bezbrankový stav.

Druhou periodu odšpuntovali Plzeňané ranou od modré čáry, Daniel Malák ale třetí gól v sezóně neslavil. Naopak Motor vzápětí zahrozil v početní výhodě, nerozhodný stav ovšem platil dál. Přestože měli domácí více příležitostí, do vedení šli nakonec jako první modrobílí hráči. Jakub Šiler dostal přihrávku do jízdy, mladý plzeňský útočník se rozhodl pro rychlou střelu na lapačku a puk po jeho rychlé ráně skončil až v síti. Pro forvarda Škody to byla premiérová trefa v Tipsport extralize. Za tři minuty Budějovice rychle srovnaly. Jáchym Kondelík před Hlavajem zamíchal s kotoučem, a ten poté předal před prázdnou bránu Janu Ordošovi. Tim Söderlund jel následně sám na brankáře, hostům ale náskok nevrátil. Indiáni vzápětí přečkali dvě oslabení, Motor nicméně těsně před odchodem do šaten přece jen skóre otočil na svou stranu. Další rychlý výpad do plzeňské obrany potrestal svižnou ranou z osy hřiště Mikuláš Hovorka.

Na začátku poslední dvacetiminutovky dokázaly České Budějovice na pátý pokus využít přesilovou hru. Simon oslovil na pravém kruhu Martina Hanzla, který z jedničky procedil hrací předmět až do sítě. Na opačné straně nedlouho na to pálil Petr Zámorský, Strmeň toho moc neviděl, přesto puk dokázal vyrazit mimo tři tyče. Škoda se nechtěla vzdát, Jakub Pour předložil ideální pas Filipu Jansovi před téměř prázdnou bránu, avšak tomu kotouč v nejméně vhodnou dobu přeskočil hokejku. Samuel Hlavaj byl rovněž nadále ve střehu, nepřišel si na něj Gulaš, z následné dorážky Harris ani Roman Vráblík ranou z pravého kruhu. Plzeň to v samotném závěru zkusila při hře bez brankáře, zdramatizovat utkání se jim však nepovedlo. Ba naopak Adam Kubík dopravil puk do prázdné brány, čímž stanovil zápasu defenitivní skóre, indiáni prohráli na jihu Čech 1:4.


FOTO: Banes Motor České Budějovice.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (Banes Motor České Budějovice): „Pro nás důležité vítězství, dlouho jsme nebrali tři body, na hráčích to již bylo znát. Asi to nebyl úplně krásný výkon, ale kluci se snažili. Byli jsme aktivnější, pomohli nám k tomu přesilovky, navíc jsme nehráli moc v oslabení. Důležitým momentem bylo zřejmě chycení plzeňského nájezdu ve druhé třetině. Zaslouženě jsme ale dle mého vyhráli.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Těžko se mi hodnotí takové utkání, když jsme jsme se v zápase jako první dostali do vedení. Máme hroznou disciplínu, v utkání jsme měli plno vyloučených hráčů, což nás posléze hodně sráží. Před třetí třetinou jsme ztráceli pouze jeden gól, takže hratelný stav, ale něco mi ve hře chybělo, možná větší emoce, navíc jsme měli snad pouze jednu střelu na bránu. Můžeme tak jen poblahopřát soupeři.“