PLZ - KVA

PLZ - KVA 2:3p - První derby těsně pro Energii, Škoda bere bod

Poprvé v aktuální sezóně se o slovo přihlásilo západočeské derby, Škodovka na svém ledě přivítala Karlovy Vary. První vzájemné utkání bylo odloženo na polovinu února 2024, kdy se obě mužstva proti sobě postaví pod širým nebem v rámci Hockey Outdoor Triple, které se odehraje na doskočišti skokanského můstku v německém Klingenthalu.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

2:3p
0:1, 1:1, 1:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 32. Lev (Zámorský), 55. Indrák (Rekonen, Piskáček) – 10. O. Beránek (Hladonik), 30. Huttula (Koffer, O. Procházka), 61. Rachůnek.
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 2:2, 2:3.

Rozhodčí: Jeřábek, Ondráček – Svoboda, Thuma.

vyloučení
3:4
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
39:32
Zblokované střely
23:14
Hity
6:6
Vhazování
29:28
Diváci
6029

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Laakso, Jiříček, Houdek, Piskáček (A), Kvasnička – Söderlund, Lev (A), Holešinský – Pour, Indrák, Rekonen – Schleiss (C), Jansa, Matýs – Hrabík, Straka, Šiler.

HC Energie Karlovy Vary

Frodl (Habal) – Plutnar, Huttula, Mikyska, Stříteský, Havlín, Dlapa, Benda – Hladonik, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Kangasniemi – Redlich, Jiskra, Zetterberg – Kofroň, Koffer, O. Procházka.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 61 32 3 29 90,63 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adrián Holešinský 0 0 0 0 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 -2 0
Miroslav Indrák 1 0 1 1 0
Filip Jansa 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Aleksi Laakso 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 0 1 -1 0
Daniel Malák 0 0 0 -1 2
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 1 1 1 2
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Aleksi Rekonen 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 1 0
Tim Söderlund 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 -2 2
Jakub Šiler 0 0 0 -2 0
Petr Zámorský 0 1 1 -2 0

komentář

Utkání začalo ve velkém tempu, již po čtrnácti vteřinách pálil od modré čáry Petr Zámorský, trefil ale jen připraveného Frodla. Hosté odpověděli rychlou akcí, zakončoval z pravého kruhu Zetterberg, branku však minul. Svého prvního gólu v probíhající sezóně se nedočkal ani Petr Straka, který pálil nepříjemně bekhendem. Utkání se hrálo ve velkém tempu, puk létal z hokejky na hokejku. Miroslav Indrák se hezky uvolnil kličkou do středu hřiště, mezeru mezi betony nicméně nenašel. A tak v polovině první periody udeřilo na druhé straně. Hladonik vyslal do úniku Ondřeje Beránka, který se zprvu rychlou ranou neprosadil, jeho následná dorážka avšak již byla úspěšná. Vyrovnání měl na hokejce Holešinský, ten byl rovněž již za obránci, svou kličku ale nedotáhl. Indiáni nadále tlačili, krátce před koncem dostal hezký pas od zadního mantinelu Jakub Pour, proti svému kamarádovi v brance Energie neuspěl. A když se neprosadil ranou ani obránce Adam Jiříček, odcházeli po první třetině do kabin spokojenější hráči Energie.

Prostřední dějství odšpuntoval Aleksi Laakso, který pálil bleskově po vyhraném buly, zařízení ovšem těsně minul. Vzápětí měl slušnou možnost Jakub Lev, beton Frodla byl proti plzeňské radosti. Srovnat se nepodařilo ani Janu Piskáčkovi, který byl sám na levém kruhu. A tak přišel trest, navíc z nenápadné akce. Joona Huttulu dostal puk na modrou čáru a s pomocí tyče zdvojnásobil vedení Energie. Za necelé tři minuty už se ale domácí příznivci mohli začít přece jen radovat. V početní výhodě Zámorský přenechal puk na vrchol levého kruhu Jakubu Lvovi, který se trefil naprosto přesně k bližší tyči. Krátce před koncem mohl dokonce srovnat Miroslav Indrák, který si hezky obhodil puk kolem obránce, bekhendem avšak puk do sítě nezasunul. A když neuspěl ani na druhé straně v dobré příležitosti Procházka, tak i po čtyřiceti minutách hosté nadále vedli o jednu přesnou trefu.

Na startu poslední části se znovu drze natlačil až před Frodla Miroslav Indrák, jeho forhendový blafák ale nebyl dotáhnut do konce. Nedlouho poté pálil krátce za modrou čárou Jakub Pour, Dominik Frodl jeho ránu neudržel, puk mu propadl za jeho záda, naštěstí pro něj ale hrací předmět brankovou čáru nepřekročil. Hosté poté zahrozili, když dostali krátce po sobě dvě početní výhody, Pavlát všechny rány dokázal zlikvidovat. Naopak ve vlastním oslabení mohl ještě srovnat Indrák, který se dostal do další velké možností, tváří v tvář ho ale maskovaný muž Energie vychytal. Posléze si přesilovou hru zahráli i indiáni, hned tři střelecké pokusy vykouzlil Jakub Lev, avšak ani jeden nebyl přesný. Následně už ale tížené vyrovnání přece jen přišlo. Frodl pouze vyrazil ránu Rekonena z levé strany a odražený kotouč dorazil Miroslav Indrák. Hostující brankář sice puk neuvěřitelně chytil do své lapačky, avšak po konzultaci s videorozhodčím byl gól uznán. Hosté si mohli vzít těsně před koncem ztracené vedení zpět, Beránek ovšem trefil jen bližší tyč, zápas tak musel do prodloužení.

Nastavený čas nakonec trval jen osmnáct vteřin, v rychlém přečíslení vzal na sebe odpovědnost Tomáš Rachůnek a puk po jeho ráně jen těsně skončil za brankovou čárou. Z prvního derby v letošní sezóně tak bere Škodovka jeden bod.


FOTO: Marek Švamberg.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Kvalitní utkání. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, snažili jsme se bruslit, forčekovat. Bohužel jsme inkasovali po jedné chybě. Strašně důležitá byla branka na 1:2. Ve třetí třetině jsme to otevřeli a podařilo se nám vyrovnat. Musím kluky pochválit, že to nevzdali. Byla výborná kulisa a naši kluci zaslouží pochvalu. Takhle se má bojovat, i když z toho není vítězství, ale kluci proto udělali všechno.“

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): „Viděli jsme utkání, které mělo veškeré parametry derby. Plzeň hrála nátlakový hokej, hodně forčekovala a dohrávala souboje, my jsme se s tím ale dobře popasovali. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení, avšak Plzni se povedlo krátce před koncem srovnat. Na vyrovnávací akci domácího týmu jsme se dívali po zápase v šatně a my jsme průkazný záběr neviděli, to ovšem neznamená, že ho neviděli rozhodčí. Jsme nicméně rádi, že jsme v prodloužení rozhodli z první akce, za bonusový bod jsme moc rádi.“