KLA - PLZ

KLA - PLZ 2:4 - Vítězná série na kladenském ledě pokračuje, v poslední minutě rozhodl Söderlund

Páteční utkání se nevyvedlo Plzni, která doma prohrála 1:6 s Pardubicemi, avšak ani Kladnu, které naopak inkasovalo osm gólů v Brně. Dneska se obě mužstva utkala proti sobě a šlo o cenné body. Rozdíl mezi oběma celky v tabulce byl pouhé dva body.

Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň

2:4
0:2, 2:0, 0:2

Branky a nahrávky: 24. M. Procházka (Klepiš), 40. Ticháček (Dotchin, Klepiš) – 3. Šiler (Jansa), 18. Rekonen, 60. Söderlund (Houdek, Lev), 60. Söderlund (Schleiss)
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 2:2, 2:4.

Rozhodčí: Hribik, Úlehla – Brejcha, Frodl.

vyloučení
4:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
32:24
Zblokované střely
7:6
Hity
6:4
Vhazování
41:28
Diváci
3914

Rytíři Kladno

Brízgala (Bow) – Dotchin (A), Hejda, Ticháček, Martenet, Veber, Slováček – M. Procházka, Klepiš, Tralmaks – Sideroff, Pytlík, Smoleňák (C) – Jarůšek, Melka, Frolík – Strnad (A), Babka, Bláha.

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Hlavaj) – Malák, Zámorský, Piskáček (A), Jiříček, Houdek, Kvasnička, Dujsík – Söderlund, Lev (A), Holešinský – Schleiss (C), Indrák, Pour – Hrabík, Jansa, Rekonen – Matýs, M. Soukup, Šiler.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 32 2 30 93,75 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Tomáš Dujsík 0 0 0 2 4
Adrián Holešinský 0 0 0 1 0
Michal Houdek 0 1 1 1 0
Kryštof Hrabík 0 0 0 1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Filip Jansa 0 1 1 1 0
Adam Jiříček 0 0 0 -2 0
David Kvasnička 0 0 0 2 2
Jakub Lev 0 2 2 1 0
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Ondřej Matýs 0 0 0 0 0
Jan Piskáček 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Aleksi Rekonen 1 0 1 1 4
Jan Schleiss 0 1 1 1 0
Tim Söderlund 2 0 2 1 0
Marek Soukup 0 0 0 -1 0
Jakub Šiler 1 0 1 0 0
Petr Zámorský 0 0 0 1 0

komentář

Čestné buly před zápasem hodil Tomáš Plekanec, který se tak oficiálně rozloučil se svou bohatou kariérou. Škoda si hned v úvodní minutě zahrála početní výhodu, tu sice nevyužila, avšak krátce po jejím skončení šla přece jen do vedení. Filip Jansa zachytil špatnou domácí rozehrávku, k puku se posléze dostal Jakub Šiler, který rychlou střelou na bližší tyč otevřel skóre. Plzeň měla nadále tlak, paradoxně ale mohli Rytíři bleskově srovnat, avšak ostrou ránu Dotchina zastavila tyčka. Nedlouho po něm vypálil i Martin Procházka, Dominik Pavlát byl na svém místě. Středočeši si posléze zahráli také první přesilovou hru v zápase, jenomže Pavláta nepřekonali. To Plzeňané na druhé straně znovu mířili do černého. Jansa předložil puk na vrchol levého kruhu Hrabíkovi, jehož ránu Brízgala neudržel, puk se poté dopravil k Aleksi Rekonenovi, který ho pohotově dopravil do prázdné brány. Po dvaceti minutách tak vedla Škoda o dvě branky.

Na začátku prostředního dějství bylo aktivnější domácí Kladno, hned zkraje se dostalo do přečíslení dvou na jednoho, Ticháček oslovil na druhé vlně Bláhu, jeho ránu ale skvěle vykopl Pavlát svým betonem. Jenomže následně už Rytíři dostali puk do sítě. Klepiš od zadního mantinelu našel Martina Procházka, který propasíroval puk mezi betony Pavláta do sítě. Za Plzeň zahrozil Tim Söderlund, který pláchl domácí obraně. Forvard indiánů se rozhodl pro kličku do forhendu, jenomže Adam Brízgala jeho počin přečetl a vyrážečkou vyrazil puk do bezpečných míst. Nedlouho na to střílel z levé strany Marek Soukup, náskok hostů avšak nenavýšil. Švédský útočník v barvách Plzně se vzápětí dostal znovu do úniku číslo dva, ani jeho druhá šance ale gólem neskončila. Plzeň to mohlo mrzet dvojnásob, jelikož v poslední minutě druhé periody Kladno srovnalo. Krátce po vhazování Dotchin našel na levém kruhu Jiřího Ticháčka, který prostřelil svého kolegu z reprezentace.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval Miroslav Indrák, který na sebe vzal rychlý kontr dvou na jednoho, proti svému bývalému klubu se ale neprosadil. Lépe si nevedl ani dorážející Jan Schleiss. Z rychlého brejku měl pro změnu na hokejce branku Michael Frolík, ale proti se zaskvěl brankář Pavlát. Hrálo se ve vysokém tempu, svou třetí velkou šanci měl Söderlund, který se proháčkoval přes čtyři hráče až přes Brízgalu, ten byl však znovu úspěšnější. Vyrovnaná taktická bitva pokračovala, oba brankáři museli být v neustálém pozoru. Pět minut před koncem si Škoda zahrála početní výhodu, v ní nebezpečně pálil Rekonen z pravého kruhu, neujala se však ani teč Jakuba Lva po střele Zámorského. Zápas mířil do prodloužení, avšak to v závěrečné šedesáté minutě Plzeň odmítla. 36 vteřin před koncem nahodil puk na Brízgalu Michal Houdek a odražený puk bleskově poslal na místo určení Tim Söderlund. Kladno to pochopitelně na poslední vteřiny zkusili v šesti, jenomže risk se nepřetavil v zisk, naopak prázdnou bránu trefil znovu Tim Söderlund, který tak dal výsledku definitivní podobu. Plzeňská vítězná šňůra na kladenském ledě tak pokračuje, dnes to byl již osmý zářez v řadě, naposledy indiáni na Kladně prohráli v říjnu 2019.


FOTO: Rytíři Kladno.

Ohlasy trenérů

Otakar Vejvoda (Rytíři Kladno): „První třetinu jsme nehráli špatně, i když jsme ji prohráli 0:2. Z mého pohledu to byly náhodné góly, neviděl jsem tam žádné velké šance, přečíslení nebo tlak z plzeňské strany. Snad jen kromě gólu na 0:2. Chtěli jsme zrychlit hru, ve druhé třetině se nám to povedlo a měli jsme dobrý pohyb v útočné třetině. Zasloužili jsme si dát nejméně dva góly. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát stejnou hru jako ve druhé. Jediná velká šance Plzně byla mezi kruhy po konci přesilovky. Gól, který rozhodl, padl po tom, co jsme úplně zbytečně po vyhrané buly vzali puk do vlastní třetiny, i když jsme chtěli hrát v útočné třetině. Totálně zbytečně odevzdané body.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Bylo to strašně těžké utkání po pátečním debaklu. První třetina byla z naší strany velmi slušná a dostali jsme se do dvoubrankového vedení. To bylo dobré. Ve druhé třetině se Kladno našimi zbytečnými ztrátami dostalo do tlaku a povedlo se mu vstřelit branku. Standardní situací těsně před koncem jsme inkasovali druhý gól. Byla to pro nás hrozně těžká situace. Ve třetí třetině jsme měli šance my i Kladno, bylo to otevřenější a byly tam přesilovky i oslabení. Věřili jsme ale, že to zvládneme, což se potvrdilo. Utkání s Kladnem a mužstvy okolo nás se hrají vlastně o šest bodů, takže jsme strašně rádi, že jsme to zvládli a vezeme si tři body.“