DOR: PLZ - SLA

Dorost v dramatickém boji podlehl Slavii

Zápas jako řemen byl na programu v sobotu odpoledne v plzeňské LOGSPEED CZ Aréně. Třetí Plzeň, která má stejně bodů jako druhé Karlovy Vary, přivítala na svém ledě první Slavii, kterou v případě výhry mohla Škoda v tabulce přeskočit.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

3:4
1:2, 1:1, 1:1

Branky a nahrávky: 12. Úbl (Slačík, Bělík), 28. Tománek (Maxa, Fodor), 47. Maxa (Fodor, Tománek) – 13. Šámal (Tittl), 18. Šámal (Labuzík, Tittl), 40. Tittl (Šámal), 56. Šámal (Labuzík, Pšenička).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:4.

Rozhodčí: Šperl – Tvrdík, Tuháček.

vyloučení
3:2
Využití
0:1
střely na branku
40:37
Diváci
93

HC Škoda Plzeň

Poustka (Šátava) – Mašek (A), Kamas, Šulan, Hanzlík, M. Černý (C), Fiala – Slačík (A), Bělík, Úbl – Fodor, Maxa, Tománek – Slováček, Fehér, Pitter.

HC Slavia Praha

Höhlig (Štěpánek) – Labuzík, Pšenička (C), Lorenz (A), D. Marek, Skyba, Oh – Tittl (A), Tichý, Šámal – Keller, J. Holejšovský, Egart – Janoušek, Slížek, Mikš.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Eliáš Poustka 59 37 4 33 89,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Šimon Bělík 0 1 1 1 2
Martin Černý 0 0 0 -2 0
Adam Fehér 0 0 0 -2 0
Matyáš Fiala 0 0 0 -2 0
Jan Fodor 0 2 2 1 0
František Hanzlík 0 0 0 1 0
Jiří Kamas 0 0 0 2 0
Matouš Mašek 0 0 0 1 2
Jiří Maxa 1 1 2 1 0
Václav Pitter 0 0 0 -1 0
David Slačík 0 1 1 1 0
Jakub Slováček 0 0 0 -2 0
Marek Šulan 0 0 0 0 2
Matěj Tománek 1 1 2 0 0
Matyáš Úbl 1 0 1 1 0

komentář

Jako první v zápase zahrozili domácí, po přihrávce Fodora si udělal prostor Matěj Tománek, skóre však neotevřel. To se nepovedlo ani na druhé straně Adamu Kellerovi, který se po chybě v defenzivě dostal do samostatného úniku, Poustka však jeho bekhendový pokus přečetl. Ve dvanácté minutě už šli indiáni do vedení. David Slačík si perfektně pro sebe vyhrál buly v útočné třetině, záhy oslovil u druhé tyče Matyáše Úbla, který skrz beton dostal puk poprvé do sítě. Vedení modrobílým ale dlouho nevydrželo. Hned o minutu později si najel mezi kruhy Viktor Šámal, který posléze překonal i brankáře Škody. A co víc, krátce před odchodem do šaten Pražané dokonce utkání otočili na svou stranu. Labuzík vystřelil od modré čáry, plzeňský brankář kotouč pouze vyrazil a pohotový Viktor Šámal vstřelil svou druhou branku v zápase.

Na startu prostředního dějství vystřelil od modré Tomáš Egart, Poustku avšak nepřekonal. Lépe si nevedl ani Mikš, který trefil jen připravenou rukavici Poustky. A tak přišel z domácí strany trest. Matěj Tománek se dostal za záda obránců a i následně s brankářem Höhligem si dokázal skvěle poradit. Škoda se mohla poprvé v utkání dostat do vedení v početní výhodě, jenomže po skvělé kombinaci Jana Fodora s Jiřím Maxou puk v brance neskončil. To hosté si v závěru druhé třetiny vedli o poznání lépe. Plzeň špatně rozehrála kotouč v obranném pásmu, puk si vzal na paškál Filip Tittl, který svižnou ranou k tyči překonal Poustku.

Na začátku poslední dvacetiminutovky se Škoda drala do útoku, po faulu hrála dokonce přesilovou hru, kde si vytvořila tlak, zakončení ovšem nebylo přesné. Ovšem co se nepovedlo v početní výhodě, povedlo se při rovnovážném stavu na ledě. Tománek od zadního mantinelu našel na pravém kruhu Jana Fodora, který se neunáhlil, fantastickou přihrávkou našel u druhé tyče volného Jiřího Maxu, na kterého zívala už jen prázdná brána. Pšenička mohla bleskově vrátit hostům vedení, Poustka předvedl fantastický zákrok svou lapačkou. Činil si i maskovaný muž na opačné straně proti skvělé souhře druhého plzeňského útoku. Necelých pět minut před koncem dostala Slavia k dispozici přesilovku, kterou dokázala za jedenáct vteřin využít. Labuzík vystřelil, Poustka puk jen vyrazil a pohotový Viktor Šámal bekhendem završil svůj hattrick. Škodovce už nepomohla ani závěrečná power play, na svém ledě podlehla Slavii Praha těsně 3:4.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Dneska jsme si svým přístupem k zápasu nezasloužili vyhrát. Od první minuty jsme k utkání přistoupili tak, že se soupeř porazí sám, když jsme před utkáním viděli jejich sestavu. Mysleli jsme si, že když za Slavii nehráli nejlepší hráči, že všechno půjde samo, což se nám vrátilo. Přestože jsme následně chtěli se zápasem něco udělat, tak už se nám to nepodařilo, jak bychom si představovali.“

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Pro nás je to strašně cenné vítězství. Dneska nám chybělo hodně hráčů ze základní sestavy, měli jsme v Plzni čtyři deváťáky, kteří s námi ani netrénovali. Pro ně to byl křest ohněm, jsem za ně rád, že jsme vyhráli, jestli zaslouženě či nikoliv, to není podstatné. Zápas byl z naší strany odbojovaný a o to si to ceníme více.“