PLZ-LIT 3:4p - Sezóna končí, gól v prodloužení rozhodl o postupu Litvínova

Plzeň - Domácí začali zápas lépe, když Vostřák tečoval Strakovu nepovedenou střelu za Volkeho. Jenže ve druhé třetině se na indiány snášela jedna pohroma za druhou. Nejprve si Jeřábek nešťastně vstřelil odrazem od Vopatovy brusle vlastní gól, potom domácí nepohlídali hráče vracejícího se z trestné lavice a třetinu hrůzy pro Plzeň uzavřel kiksem Modrý, který nahrál na gól Kubátovi. Domácí ale předvedli famózní závěr třetí třetiny a vynutili si po gólech Straky a Vlasáka prodloužení. V tom ale sudí poměrně necitlivě vyloučili Modrého a Jareš parádní střelou do růžku ukončil zápas i plzeňskou sezónu.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

3:4p
1:0, 0:3, 2:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 14. Vostřák (Straka, Vlasák), 56. Straka (Jan Kovář, Vostřák), 58. Vlasák (Jan Kovář) - 24. Vopat, 32. Martinka (Jánský), 40. Kubát, 68. Jareš (Jenáček). Rozhodčí: Hradil, Hribik - Bláha, Svoboda. Vyloučení: 11:13. Využití: 2:1. Diváci: 6472. Střely na branku: 44:21. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 3:3, 3:4.

HC Škoda Plzeň

Horčička - J. Jeřábek, Jiří Hanzlík, St. Pierre, Modrý, Benák, Frolo, Dresler - Vostřák, Straka, Vlasák - M. Heřman, Jan Kovář, Dvořák - Haman, Slaney, Johnson - Stránský, Petruška, T. Rachůnek

HC Verva Litvínov

Volke - Skuhrovec, Kubát, Gula, Švarný, Stříteský, Jareš, Martinka - Kubinčák, V. Hübl, Lukeš - Černý, Vopat, Trávníček - Jánský, Zíma, Jenáček - Majdan, Rindoš, Zavřel

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Luboš Horčička 68 21 4 17 80,95 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Benák 0 0 0 1 0
Jan Dresler 0 0 0 0 0
Michal Dvořák 0 0 0 -2 10
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 -2 2
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 -2 0
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 2 2 -1 4
Jaroslav Modrý 0 0 0 0 2
Patrik Petruška 0 0 0 0 4
Tomáš Rachůnek 0 0 0 0 0
John Slaney 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 -1 2
Martin Straka 1 1 2 0 0
Jan Stránský 0 0 0 -1 4
Tomáš Vlasák 1 1 2 -1 4
Pavel Vostřák 1 1 2 -1 0

komentář

I čtvrtý zápas série byl pro Plzeň existenční, neboť prohra by se rovnala konci sezóny. Litvínov měl totiž pořád na své straně jeden mečbol, který indiáni museli odvrátit.

Litvínov mohl hned po dvaceti pěti vteřinách vést. A jen díky Horčičkovi, který zlikvidoval samostatný Trávníčkův únik, tomu tak nebylo. St. Pierre, který se s Trávníčkem vracel, totiž podklouzl a nemohl ho tak ubránit. Kubinčákova střela na konci čtvrté minuty v přesilovce hostí rozvlnila síťku, ale naštěstí pro Plzeň jen z vnější strany. V plzeňské přesilovce se pro změnu prezentoval dobrou střelou Heřman, ale Volke ji vyrazil mimo tři tyče. V druhé plzeňské početní převaze zkusil vystřelit St. Pierre, ale ani jeho rána nenašla svůj cíl.

Ve třinácté minutě pálil z otočky Kovář, Volke se jen ohlédl, ale puk doplachtil mimo. Třetí přesilovku v utkání už indiáni využili. A dokonce jim na to stačilo pouhých 19 vteřin. Straka se chystal Volkeho počastovat střelou, ta se mu ale příliš nepovedla, jenže toho využil Pavel Vostřák, který do puku lehce ťukl a poslal ho mezi Volkeho betony do sítě - 1:0. A Vostřák byl při chuti. Volkeho prověřil i v sedmnácté minutě. Ale tentokrát byl litvínovský gólman pozorný. Ve dvacáté minutě si po delší době sáhl na puk i Horčička, když schoval do lapačky střelu Černého.

Stránský se ve 22. minutě vydal na útočný výlet po pravé straně, vypálil, litvínovskému brankáři kotouč propadl, ale před Petruškou ho včas stihl odehrát hostující bek. Chvíli poté měli obrovské šance Straka s Vlasákem, ale ani jeden svou šanci nevyužili. A pak přišla rána. Ve 24. minutě Jeřábek nastřelil Romana Vopata, který vyrovnal na 1:1. Vzápětí měl obrovskou šanci Jareš, ale v rozhodující chvíli netrefil puk tak, jak potřeboval. Litvínovští se po vyrovnávacím gólu herně zvedli a často svírali Plzeň v jejím obraném pásmu. Ve 29. minutě při přesilovce hostí nastřeli Hübl brankovou konstrukci.

O minutu později, kdy už hráli indiáni v plném počtu a dokonce měli ponechanou výhodu, přebral puk od Straky Vlasák, vypálil a Volke puk zastavil betony jen tak tak. Jenže místo náporu v přesilovce přišel vedoucí gól Litvínova. Navrátilec z trestné lavice Ondřej Martinka prostřelil Horčičku podruhé a otočil vývoj utkání - 1:2. S Plzní to ve 32. minutě zápasu nevypadalo vůbec dobře. Domácím se přestalo dařit, dokonce nevyužili ani jednu ze dvou přesilových her, které šly bezprostředně za sebou. Ve 39. minutě mířil Straka do odkryté branky, ale Volke se tam na poslední chvíli vrhl a schoval puk do lapačky. 55 vteřin před koncem třetiny se trefil hráč číslo dvacet osm. Ovšem ten litvínovský. Modrý vyrobil chybu v rozehrávce, které využil Karel Kubát – 1:3.

Třetí třetinu začínala Plzeň o jednoho muže oslabená. Přesto se Frolo dokázal dostat do šance. Volkeho jeho střela ale nemohla překvapit. Už při hře 5na5 zkoušel hostujícího brankáře překvapit Kovář, Rachůnek chtěl ještě jeho pokus tečovat, ale ani jedno se nezdařilo. Plzeňští mladíci vůbec byli od prvních minut třetí dvacetiminutovky aktivní a zaměstnávali litvínovskou obranu. Ve 48. minutě se konečně litvínovští vymanili z plzeňského tlaku podpořeného početní výhodou a na zteč se vydal Hübl. Ale Horčička byl pozorný stejně jako před tím několikrát Volke proti plzeňským střelám.

Plzeňský tlak se s přibývajícím časem stupňoval a v 56. minutě se domácí dočkali vytouženého snížení. Martin Straka se tentokrát s pukem příliš nepáral a poslal Volkemu jasný vzkaz, že Plzeň nic nebalí- 2:3. O pár sekund později však všem domácím fandům zatrnulo, protože Jareš se řítil do protiútoku. Ovšem Frolo společně s Horčičkou si s touto složitou situací poradili. Potom Benák ve vlastním pásmu vybojoval faul a indiáni rozehráli přesilovku. Zkrátka a dobře Tomáš Vlasák po jejím desetivteřinovém trvání došťouchal puk za Volkeho a vyrovnal - 3:3. Indiáni útočili, navíc je hnal celý stadion. Tentokrát to byl Litvínov, kdo byl pod tlakem.

A díky obrovské bojovnosti modrobílých hráčů se dočkali diváci prodloužení. Nastavený čas se tradičně hrál ve čtyřech na obou stranách, na rozdíl od základní části však mohl trvat až deset minut.

Nutno říci, že Litvínov byl v úvodních minutách aktivnější a měl i více šancí. Jednu z nich si připsal Jánský, Trávníčka, který se snažil dorážet, zablokovala domácí obrana a samozřejmě Horčička, který včas schoval puk pod sebe. Pro Plzeň vypracoval šanci Straka, ale nakonec z ní nic nebylo. V 68. minutě mohl rozhodnout Jenáček, ale Modrý mu, podle rozhodčích za cenu faulu, zabránil v přesnějším zakončení. Pro Plzeň nastaly perné chvilky. V čase 57:54 rozhodl o postupu Litvínova do předkola Richard Jareš- 3:4. Vlasák po zápase ještě smekl před rozhodčími, aby jim dal najevo, co si o jejich rozhodování myslí, hlavně o sporném vyloučení Modrého, které rozhodlo. To nebyl příliš pěkný dárek k 40. narozeninám pro plzeňského beka.

Po zápasech 2:4, 2:5, 4:0 a 3:4p tedy postupuje Litvínov do čtvrtfinále play-off, indiáni končí svou pouť už v předkole. Ovšem i tak je to pro modrobílý tým obrovský úspěch vzhledem ke všem peripetiím, kterými si plzeňský hokej prošel.

-----------------------------------------------------------------------------

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (HC Plzeň 1929): "Soupeři jsme pomohli, protože si žádný velký tlak nevyvinul. Dali jsme si de facto dva vlastní góly. Jeden byl smolný od brusle, ale takové góly padají. Soupeř forčekoval, my jsme ho přestříleli, bohužel jsme góly nedali. Pod tíhou nervozity jsme zaspali prvních deset minut, pak nemohu říct, že bych byl nespokojený. Po druhé třetině jsme si v kabině něco řekli, kluci do toho opravdu šli. Myslím si, že vyrovnání bylo zasloužené, na konci byla ještě nějaká ta gólová šance, ale v prodloužení jsme dostali gól."

Vladimír Kýhos (HC Benzina Litvínov): "Čekali jsme, co s námi ta včerejší prohra udělá. Myslím si, že jsme se dokázali na zápas dobře připravit a víceméně tři čtvrtiny zápasu jsme odehráli výborně. Nezvládli jsme jen závěr třetí třetiny, ale na druhou stranu musíme uznat sílu Plzně. Tam se to projevilo a my můžeme být rádi, že to takto dopadlo v prodloužení."