ČF1: PLZ - LIT 0:1

ČF1: PLZ - LIT 0:1 - Indiáni podlehli v play-off v posledních pěti utkáních potřetí 0:1

Plzeň - Západočeši do letošních vyřazovacích bojů nevstoupili vůbec dobře. Proti Litvínovu se modrobílí neprosadili a mlčení indiánských válečníků tak trvá jíž více než šest třetin.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

0:1
0:0, 0:1, 0:0

Branky a nahrávky: 21. Lukeš (Kousalík, Hübl). Rozhodčí: Hribik, Minář - Ondráček, Pešek. Vyloučení: 5:12, navíc Lev a Dvořák (oba PLZ) 5 min. + DKU. Využití: 0:1. Diváci: 6854. Střely na branku: 34:31. Průběh utkání: 0:0, 0:1.

HC Škoda Plzeň

Mazanec - Slovák, Hanzlík, Jeřábek, St. Pierre, Havíř, Frolo - Johnson, Straka, Vlasák - Kratěna, Kovář, Pletka - Sedláček, Vampola, Lev - Hollweg, Kašpařík, Dvořák.

HC Verva Litvínov

Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, Černý, Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Marek Mazanec 59 31 1 30 96,77 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michal Dvořák 0 0 0 0 27
Tomáš Frolo 0 0 0 0 0
Jiří Hanzlík 0 0 0 0 0
David Havíř 0 0 0 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Jakub Jeřábek 0 0 0 0 2
Nicholas Johnson 0 0 0 0 0
Pavel Kašpařík 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 0 0 0 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Jakub Lev 0 0 0 0 25
Václav Pletka 0 0 0 0 6
Pavel Sedláček 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 0 0 0 0
Nicolas St. Pierre 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Petr Vampola 0 0 0 0 0
Tomáš Vlasák 0 0 0 0 0

komentář

První minuty přinesly opatrný hokej na obou stranách, ani Plzeň, ani Litvínov nechtěly udělat chybu. Ve čtvrté minutě měli domácí možnost přesilové hry, ale příliš se jim nepovedla. Dobrou příležitost ale měl Ručínský, který dojížděl vyhození svého týmu. Jeho tečovaný pokus ale zamířil mimo. Plzeň dostala o chvíli později možnost reparátu, ale ani ten se jí nevydařil. Naopak, Pletka početní výhodu domácích přerušil svým faulem. Jaké je to zahrát si v pěti proti čtyřem, si tedy vyzkoušeli i hosté. A Litvínov byl v početní převaze mnohem nebezpečnější. Majdan měl obrovskou příležitost, vymíchal Mazance, už měl před sebou jen prázdnou bránu, ale plzeňský gólman předvedl zákrok večera, když jako poslední možnost nastavil litvínovskému útočníkovi svou širokou hůl. A Majdan ji trefil. I jejich přesilová hra zůstala nevyužita.

Ovšem Litvínov byl i nadále nebezpečnějším týmem, Mazanec byl v ohni střel. Naštěstí pro domácí žádnou za svoje záda nepustil. V další, pro změnu plzeňské, přesilové hře Vlasák jen tak na zdařbůh vystřelil a trefil tyčku Francouzovy branky. Zápas byl plný vyloučení, rozhodčí byli velmi přísní na obě strany, v pěti na obou stranách se hrálo velmi málo. Ovšem nutno říci, že pokud se hrálo v plném počtu, Litvínov byl nebezpečnějším týmem. Při hře 4na4 le měla velkou šanci Plzeň, konkrétně se St. Pierrovou střelou mel Francouz hodně práce. V první třetině se ale nakonec diváci gólu nedočkali.

Litvínov si do druhé třetiny přenesl početní výhodu, kterou hned ve 21. minutě využil pěknou a hlavně přesnou střelou František Lukeš – 0:1. Plzeň se pokusila o rychlé vyrovnání, ale Strakova přihrávka při akci 2na1 Vlasákovu hůl nenašla. Hokejisté Plzně byli více času v útočném pásmu, Litvínov, ale využíval i malých skulinek v obraně. Ani Mazanec se tedy nenudil. V další přesilové hře domácích se už už radoval Vlasák, ale Francouz po puku skočil a ze šance nic nebylo. Další příležitosti ale na sebe nenechaly dlouho čekat. Se všemi si ale Francouz poradil a pak plzeňský tlak zhatili rozhodčí, kteří vyloučili Lva na pět minut a do konce utkání za vražení Rapáče.

Plzeň čekalo krušných pět minut. Litvínov si připravil velké gólové šance, tu největší měl Kubát, když mohl mířit do odkryté branky. Ale nezamířil přesně a navíc Hanzl fauloval, přesně minutu se tedy hrálo 4na4. Při této herní situaci pláchl domácí obraně Černý a nastřelil horní tyčku Mazancovy svatyně. Už v přesilové hře domácích ujížděl Hübl, Mazanec špatně vyhodnotil situaci a Hübl měl před sebou nikým nehlídanou brankou, ale mířil hodně daleko od kýžených pozic. Kratěna při další přesilové hře vymýšlel pohlednou akci, ale gólem jeho pokus neskončil. V posledních vteřinách třetiny naopak šli do tlaku hosté. Ale skóre zůstalo nezměněno.

Hned na počátku třetí třetiny dostala Plzeň další přesilovou hru. I přes obrovské šance Johnsona a Vlasáka ji ale Západočeši nedokázali využít. První minuty třetiny měli ve svých rukou spíše rozhodčí než hráči. Po domácí přesilové hře, hrála Plzeň dvakrát v oslabení. Druhé oslabení bylo navíc hodně dlouhé – pětiminutové. Vyloučen byl Dvořák, Strakovy protesty nic nezmohly. Ale svůj tým o tuto výhodnou pozici připravil Kubát, který velmi zbytečně fauloval v útočném pásmu a odešel na dvě minuty na trestnou lavici. A Litvínov si v početní výhodě vůbec nezahrál, jelikož po náratu Kubáta odešel na trestnou lavici Gula. A odešel hodně nerad, diváci na obou stranách taktéž byli s výroky rozhodčích velmi nespokojeni. Při hře ve stejném počtu hráčů na ledě měl velkou šanci Hanzlík, ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Ve druhé polovině třetí třetiny hrála Plzeň dokonce dvojnásobnou přesilovku, ale Francouz měl nejvíce práce po ní. Kovář s Pletkou ale závar před litvínovským brankovištěm nevyužili a čas domácím začal utíkat hodně rychle. Litvínov dobře bránil střední pásmo, Plzeň se jen s obtížemi dostávala do útoku. Necelé tři minuty před koncem byl ještě vyloučen Jeřábek a s plzeňskými akciemi to v pátečním čtvrtfinále vypadalo hodně zle. Poslední půl minutu zkusili domácí ještě hru bez gólmana. Modrobílí se nevzdali, bojovali až do poslední sekundy, ale nebylo jim to nic platné.

Stav čtvrtfinálové série Plzeň : Litvínov 0:1.

Ohlasy trenérů

Milan Razým (HC Škoda Plzeň): "O výsledku rozhodly přesilové hry. Padl pouze jeden gól, který hosté vstřelili po naší chybě a zbytečném faulu. I to byl hlavní důvod (porážky), že jsme udělali spoustu faulů v útočném pásmu. Dva pětiminutové tresty jsou příliš mnoho proti Litvínovu, který má velmi dobré přesilovky. Hráčům nelze upřít snahu a bojovnost, ale musíme ještě více střílet a víc se tlačit do branky."

Vladimír Jeřábek (HC Verva Litvínov): "Nebudu to nijak extra hodnotit, sérii zhodnotím až po jejím posledním zápase. Chtěl bych jen smeknout před klukama - hráli to, co jsme si řekli, i když tam pořád ještě byly nějaké věci jako zbytečná vyloučení, které lze zlepšit."