DOR FIN2: PLZ - SPA 9:1

Desátá výhra v řadě v play off! Dorost ve druhém finále rozdrtil Spartu!

Finálová série pokračovala druhým zápasem. Včera se radovala po výhře 4:1 domácí Škodovka a i dnes družina Petra Kořínka slavila vítězství. Indiáni naplno využili výhodu domácího prostředí v boji o zlatou vedou již 2:0 na zápasy.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

9:1
1:0, 4:0, 4:1

Branky a nahrávky: 2. Hořejší (Mazanec), 26. Titlbach (Makovec, Kučera), 36. Bílek (Jiříček, Hromádka), 37. Hořejší (Mazanec, Benák), 40. Kučera (Titlbach), 46. Řehoř (Pittr), 47. Titlbach (Benák), 50. Benák (Titlbach), 59. Mazanec (Benák, Jiříček) – 51. Stepanchuk (Fábry, Hrubý).
Průběh utkání: 0:0, 8:1, 9:1.

Rozhodčí: Pražák - Rubáš, Tvrdík.

vyloučení
6:7
Využití
1:0
střely na branku
47:23
Diváci
187

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazenec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

HC Sparta Praha

Hrabal (41. Přikryl) – Hašek, Marton, Bartoň (C), Byakov, Mack, Janský, Port – Stepanchuk, Potoma, Nestrašil, Netušil, Novák (A), Fábry (A), Skuratov, Hrubý, Žmola, Křišťan.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 23 1 22 95,65 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 3 4 4 0
Matyáš Beran 0 0 0 -1 2
Jan Bílek 1 0 1 2 0
Adam Buzek 0 0 0 4 2
Josef Eichler 0 0 0 3 4
Marek Hořejší 2 0 2 3 0
Jakub Hromádka 0 1 1 3 2
Adam Jiříček 0 2 2 3 0
Jan Kučera 1 1 2 2 0
Antonín Lučan 0 0 0 1 0
Petr Makovec 0 1 1 2 0
Aleš Mazanec 1 2 3 2 0
Tomáš Pittr 0 1 1 1 2
Jiří Reiser 0 0 0 -1 0
Denis Řehoř 1 0 1 2 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 0
Adam Titlbach 2 2 4 4 0

komentář

První šanci druhého finále měla překvapivě Sparta, která hned v první minutě ohrozila branku Jansy, František Neužil ovšem mezeru mezi betony nenašel. Ani úvodní rána Škodovky nebyla přesná, Mazanec těsně minul pravou tyč. Ovšem celá akce pokračovala, puk si vzal pod svá bedra u pravého mantinelu Marek Hořejší, který se trefil neskutečně přesně do pravého rohu Hrabalovy brány. Indiáni měli posléze výhodu dvou početní výhod krátce po sobě, hostující brankář ale všechny pokus modrobílých pochytal. Už při rovnovážném stavu měl velkou šanci na zvýšení domácího náskoku Petr Makovec, který zůstal sám u pravé tyčky, radost domácímu útočníkovi zřejmě překazil Hrabal svým betonem. O minutu později Aleš Mazanec vyzval od zadního mantinelu do střely Adama Benáka, útočník Škody udělal brankáři ještě kličku do forhendu, následně ale pálil jen do boční síťky. Po dvaceti minutách, stejně jak ve včerejším zápase, vedla Plzeň o jedinou branku.

Druhou periodu začali domácí ve hře v oslabení, na její hře to ale nebylo vůbec znát. Hořejší hledal na brankovišti hokejku Aleše Mazance, puk se ovšem dostal až na modrou čáru, kde byl Adam Buzek, proti jeho ráně se vymrštila do vzduchu lapačka Hrabala. Poté ani indiáni nevyužili početní výhodu, ovšem krátce po ní Škoda vyhrála buly v útočném pásmu, ránu Makovce Hrabal pouze vyrazil a pohotový Adam Titlbach zdvojnásobil plzeňské vedení. Třetí trefu měl záhy na hokejce Antonín Lučan, leč tentokrát maskovaný muž Sparty zakročil rychlým skokem. Modrobílé to ale nakonec dlouho mrzet nemuselo. Krátce za polovinou utkání pálil Adam Jíček, puk se zastavil někde okolo brankové čáry a ve správný čas na správném místě se svou dorážkou ocitl Jan Bílek. Nedlouho poté Benák vysunul na levé straně Mazance, jehož střelu Hrabal opět jen vyrazil a Marek Hořejší poslal puk na místo určení. Třetinu hrůzy pro Spartu dovršil v poslední minutě Jan Kučera, který se na brankovišti obtočil kolem své osy a prudkou ranou zametl puk mezi betony Hrabala. Po čtyřiceti minutách tak vedla Škodovka s velkým přehledem o pět branek.

Jan Kučera měl zkraje poslední dvacetiminutovky další velkou šanci, leč samostatný nájezd nedotáhl do úspěšného konce. Z další příležitosti už ovšem zapršelo. Při další špatné hostující rozehrávce se puk odrazil na brankoviště, kde do kotouče jen lehce trkl Denis Řehoř. O necelou minut později už jich Sparta měla v bráně jak Sněhurka svých trpaslíků. Adam Titlbach si od zadního mantinelu vybruslil mezi kruhy a přesnou ranou nedal náhradnímu brankáři Přikrylovi šanci. Sparta mohla také udeřit, jenomže Lukáše Nováka fantasticky vychytal Daniel Jansa. Nedáš - zase dostaneš. Titlbach v další dobré šanci tentokrát napálil kotouč jen do zadního mantinelu, jenomže od něho se touš přívětivě odrazil k Adamu Benákovi, který se nemýlil a bleskově trefil poodkrytou bránu. Až poté se paní štěstěna usmála i na Spartu. Bogdan Stepanchuk napřáhl na pravém kruhu a jeho střela skončila přesně v šibenici Jansovy brány. Utkání se posléze prakticky jen dohrávalo, leč poslední slovo měla přece jen Škodovka. V předposlední minutě si našel prostor v útočném pásmu Aleš Mazanec a střelou o tyčku dal výsledku definitivní podobu. Indiáni porazili Spartu i ve druhém domácím duelu, tentokrát vysoko 9:1.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Jsme v polovině cesty našeho snu, vedeme 2:0. Ve druhé třetině nám to tam během deseti minut napadalo. I když jsme vysoko vyhráli, rozhodně nesmíme být v nějakých výšinách, naopak zůstat poctivě dole. V play off je jedno kolik zápas skončil, my jsme odehráli to, co jsme chtěli a nyní jedeme na Spartu. Rozhodně tam chceme zabojovat, jedeme tam ovšem s pokorou.“

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Dneska kromě první třetiny to byla skoro "one man show". Soupeř nás donutil k chybám, které posléze trestal. Mrzí mě, že jsme nebojovali v zápase až do konce, místo toho jsme se položili a nechci říkat, že jsme šetřili síly na další zápas, protože to tak nevypadalo. Nemělo to s výkonem hodný finále dnes nic společného.“