DOR FIN3: SPA - PLZ 1:0

Dorost ve třetím finále střelecky mlčel, Spartě stačila jediná trefa

Finálová série se po dvou jasných výhrách Škodovky přesunula do hlavního města. Ve třetím duelu to byl velký boj, o vítězi rozhodla jediná branka.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

1:0
0:0, 0:0, 1:0

Branky a nahrávky: 57. Stepanchuk (Žmola)
Průběh utkání: 0:0, 1:0.

Rozhodčí: Horák – Štofa, Beneš.

vyloučení
2:3
Využití
0:0
střely na branku
42:33
Diváci
387

HC Sparta Praha

Hrabal (Přikryl) – R. Cichoň, Hašek, Šeba, Bartoň (C), Mack, Janský, Port – Stepanchuk, Vašíček, Odehnal, Netušil, Novák (A), Fábry (A), Poláček, Hrubý, Žmola, Křišťan.

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazanec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 59 42 1 41 97,62 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 0 0 0 0
Matyáš Beran 0 0 0 0 0
Jan Bílek 0 0 0 0 0
Adam Buzek 0 0 0 -1 0
Josef Eichler 0 0 0 0 0
Marek Hořejší 0 0 0 0 0
Jakub Hromádka 0 0 0 -1 0
Adam Jiříček 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 0 0 -1 0
Antonín Lučan 0 0 0 0 2
Petr Makovec 0 0 0 -1 0
Aleš Mazanec 0 0 0 0 2
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Jiří Reiser 0 0 0 0 0
Denis Řehoř 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 0 0 0 -1 0

komentář

Do první velké šance se dostali Plzeňané po rychlém přečíslení, Petr Makovec ale zakončil jen do připraveného brankáře Hrabala. V další velké příležitosti se ocitl Denis Řehoř, který si vybruslil až před gólmana Sparty, ten se ovšem ani tentokrát překvapit nenechal. Vzápětí dostala k dispozici Škodovky první početní výhodu, před brankou se uvolnil Marek Hořejší, svůj pokus nicméně poslal opět jen do připraveného Hrabala. Gólové parametry měla rána Adama Buzka, maskovaný muž Sparty toho tentokrát moc neviděl, tečovaný kotouč skončil těsně vedle brány. Poté se o slovo přihlásili i domácí hokejisté, Andrej Fábry pálil z pravého kruhu, Daniel Jansa skvěle zasáhl svou lapačkou. Ze stejného místa pálil i obránce Janský, ale ani on se střelecky neprosadil a tak úvodní třetina zápasu branku nenabídla.

Zkraje druhé části měl další slibnou šanci Aleš Mazanec, podél pravé strany si nabruslil do pásma soupeře, Hrabal stačil zasáhnout. V další slibné šanci se z ničeho nic ocitl Adam Titlbach, hostující útočník byl sám na kruhu, branku však minul. Plzeň přepnula do vyššího módu a Sparta ve druhé třetině už nestíhala. Další pokus měl na svědomí Jan Kučera, Hrabal vytěsnil jeho střelu mimo brankoviště. Agilní Titlbach měl před sebou vzápětí volnou pravou část brány, plzeňský útočník ale trestuhodně minul. Ani domácí skóre neotevřeli. Ti jeli dokonce ve dvou pouze na Daniela Jansu, ten fantasticky zasáhl svým betonem. Poté se před brankáře Škody dostal Mikuláš Janoušek, svůj pokus ale poslal nad branku. A když se neujala ani střela Andreje Fábryho ve vlastním oslabení, platil i po dvou třetinách stále bezbrankový stav.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval svou střelou František Neužil, Jansa vyrazil pouze k Jakubu Žmolovi, avšak i s jeho dorážkou si plzeňský brankář dokázal poradit. Sparta se neprosadila ani díky nebezpečné střele Petra Poláčka, bezbrankové drama tak nadále pokračovalo. Poté Stepanchuk nezpracoval prudkou přihrávku, leč akce domácích pokračovala, Odehnal ale bekhendovým pokusem střílel těsně mimo branku. Hra se přesunula vzápětí na opačnou stranu ledové plochy, v situaci jeden na jednoho si dovolil kličku Adam Benák, plzeňský šikula ovšem záhy vyslal střelu jen do připraveného Hrabala. Velké rozuzlení dnešního utkání přišlo tři minuty před koncem. Domácí vyhráli buly v útočném pásmu, k rychlé střele se dostal Bogdan Stepanchuk a díky jeho přesné trefě Sparta slaví první bod v sérii. Indiánům nepomohla ani závěrečná power play. Finále nyní pokračuje čtvrtým duelem, které je na programu hned zítra.



FOTO: Karel Švec.

Ohlasy trenérů

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Dneska to bylo parádní play off utkání, díky turnaji navíc přišlo hodně diváků a myslím, že si to všichni užili. O vítězi rozhodlo to, že my jsme gól vstřelili, zatímco soupeř nikoli.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „První třetina nebyla z naší strany úplně ideální. Od té druhé se to zlepšilo, měli jsme spoustu šancí, které jsme ale bohužel neproměnili. Nicméně Sparta také měla brejky a nějaké samostatné nájezdy. Poté jsme věděli, že to už bude jen o jedné brance. My jsme měli tlak do brány, leč soupeř nás krátce před koncem potrestal, po naší špatné komunikaci po buly. Prohráli jsme, nicméně jedeme dál, připravíme se na zítřek, budeme se snažit zvítězit.“