DOR FIN6: SPA - PLZ 2:3p

Zlatá sezóna! Dorost je mistrem ligy!

První mečbol svěřenci Petra Kořínka ve středu na vlastním ledě nevyužili, dnes měli v pražských Holešovicích druhou možnost a tou už nepohrdli. Utkání bylo velmi dramatické, rozseknout ho muselo až prodloužení a v něm zlatý gól vstřelil Adam Benák.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň

2:3p
2:1, 0:1, 0:0 - 0:1

Branky a nahrávky: 6. Vašíček (Novák, Fábry), 8. Stepanchuk (Odehnal, Žmola) – 16. Lučan (Kučera), 36. Řehoř (Titlbach, Hromádka), 66. Benák (Titlbach, Lučan).
Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:3.

Rozhodčí: Veselý - Lučan, Kis.

vyloučení
2:4
Využití
1:1
V Oslabení
0:1
střely na branku
39:37
Diváci
323

HC Sparta Praha

Hrabal (Kogler) – Hašek, Marton, Šeba, Bartoň (C), Byakov, Janský, Port – Stepanchuk, Vašíček, Odehnal, Netušil, Novák (A), Fábry (A), Poláček, Hrubý, Žmola, Křišťan.

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Bílek, Beran, Hořejší (C), Mazanec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 66 39 2 37 94,87 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 0 1 -1 0
Matyáš Beran 0 0 0 -1 0
Jan Bílek 0 0 0 0 0
Adam Buzek 0 0 0 1 0
Josef Eichler 0 0 0 -1 4
Marek Hořejší 0 0 0 0 0
Jakub Hromádka 0 1 1 1 0
Jan Kučera 0 1 1 1 2
Antonín Lučan 1 1 2 1 0
Petr Makovec 0 0 0 0 0
Aleš Mazanec 0 0 0 0 0
Tomáš Pittr 0 0 0 0 0
Jiří Reiser 0 0 0 -1 0
Denis Řehoř 1 0 1 2 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 0 2 2 2 0

komentář

Jako první se v šanci zjevil domácí Vojtěch Port, jeho propagační střelu si ovšem Jansa v plzeňské bráně pohlídal. Nicméně již v páté minutě šli na trestnou lavici krátce po sobě Pittr s Eichlerem a přesilovou hru pět na tři Sparta dokázala potrestat. Novák našel u levé tyče volného Martina Vašíčka, kterému zbývalo trefit poloprázdnou bránu. Uběhly pouhé dvě minuty a domácí šli do trháku. Odehnal vystřelil od modré čáry, plzeňský brankář kotouč jen vyrazil a jako první byl u puku Bogdan Stepanchuk, který bekhendem znovu překonal Jansu. Stejný hráč v polovině úvodní periody měl znovu zajímavou příležitost, tentokrát již na maskovaného muže indiánů nevyzrál. Sparta byla lepší, v další šanci se ocitl Jakub Žmola, který byl chvíli sám mezi kruhy, třetí domácí gól ale nevstřelil. A Plzeň trestala. Jan Kučera zpoza brány viděl na pravém kruhu obránce Antonína Lučana a ten se trefil parádně pod horní tyčku. Na druhé straně si našel puk na modré čáře Port, Jansa si jeho střelu svědomitě pohlídal. Po první třetině tak vedli domácí o jednu přesnou trefu.

Zkraje druhé části už mohlo být vyrovnáno. Nejprve z dobré pozice pálil Jan Kučera jen do tyče, následně Lučan netrefil kotouč dle svých představ. Nedlouho poté napřáhl na modré čáře Adam Buzek, jeho ostrý projektil dokázal vytěsnit Hrabal mimo své pracoviště. Škodovka začala pomalu přebírat otěže utkání, v další slibné příležitosti se ocitl Jiří Reiser, bekhendem prověřil brankáře Sparty, ten ale nekapituloval. Následně měl srovnání na hokejce Adam Benák, který se krásně uvolnil na pravém kruhu, pravý roh brány avšak těsně minul. Sparta naopak mohla zvýšit z přesilové hry, nicméně stal se pravý opak. Ve vlastním oslabení Adam Titlbach vyhrál buly na Hromádku, jehož střelu dorazil za Hrabala Denis Řehoř. Indiáni mohli na konci prostředního dějství dokonce zápas zcela otočit, Aleš Mazanec ovšem svou nadějnou akci nedotáhl do zdárného konce. Třetí třetina tak slibovala zajímavou podívanou.

Třetí část ale nabídla opatrný hokej, na hráčích byla vidět velká nervozita, nikdo se totiž nechtěl dopustit osudové chyby. Plzeň zahrozila opět v početní nevýhodě, Petr Makovec ovšem nadějný brejk nedotáhl ke střele. Na opačné straně ledu se snažil Jansu překvapit střelou od modré čáry David Šeba, na hostujícího gólmana si nicméně nepřišel. Ze stejné vzdálenosti střílel i Adam Jiříček, Hrabal byl též pozorný. Velké rozuzlení mohla přinést 53. minuta. Adam Titlbach byl faulovaný v úniku a hlavní rozhodčí bez váhání nařídil trestné střílení. K němu se rozjel sám faulovaný hráč, leč puk do sítě přes Hrabala neprocpal. Šesté finále tak muselo do prodloužení.

To odšpuntoval svou střelou Jakub Hromádka, Michael Hrabal si avšak našel puk ve své lapačce. Poté ale domácí Martin Vašíček sevřel puk v rukavici, puk následně odhodil, což je proti pravidlům a Škoda dostala jedinečnou možnost v podobě přesilové hry. Nabídnutou situací nepohrdla, v 66. minutě Adam Titlbach naservíroval puk na levý kruh Adamu Benákovi, který prudkou střelou pod horní tyčku trefil titul. HC Škoda Plzeň se stal mistrem dorostu pro sezóny 2021/2022.



FOTO: Karel Švec, Český hokej.

Ohlasy trenérů

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Máme za sebou další parádní zápas ve finálové sérii s Plzní. Začali jsme výborně, dostali jsme se do dvoubrankového vedení, které jsme bohužel nebyli schopni si udržet. Plzeň byla trpělivá. Myslím si, že zlomovým bodem v utkání byl náš inkasovaný gól v naší přesilové hře. I když jsem měl posléze větší strach, kluci se výborně oklepali a poté jsme inkasovali jen gól v prodloužení, ke kterému není co dodat. Ve finále bylo super, že se hrálo na čtyři vítězné zápasy. Měli jsme prostor na probuzení týmu, abychom se oklepali. Věděli jsme, že soupeř je teprve v polovině cesty na vrchol, která je strašně těžká a dlouhá. Stříbro je krásné, zlato je hezčí, to je jasné. Nejdůležitější ale bylo, že všechny zápasy v play off, které jsme odehráli, měly oproti základní části neskutečný náboj. Přesně tohle jsou zápasy, které kluci potřebují. Když podobných zápasů bude víc, myslím si, že český hokej určitě půjde nahoru. Věřím, že všichni pro to něco uděláme, aby zápasy měly vysokou kvalitu. Musíme na sobě dál poctivě pracovat.“

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Z naší strany špatný vstup do utkání, zbytečný faul a oslabení tři proti pěti. Soupeř na začátku utkání potrestal naše chyby, v kabině jsme si něco řekli. Věřil jsem, že jakmile dáme kontaktní gól, máme šanci utkání otočit. Myslím si, že jsme viděli opravdu nádherný zápas s ještě hezčí koncovkou pro nás. Věděli jsme, že soupeř má silný tým. Je super, že se hraje finále na čtyři vítězné zápasy. Kluci se můžou naučit hrát hokej a pořádně si ho osahat. Je to pro ně neskutečná zkušenost.Byla to neskutečná jízda kluků, dnešním zápasem to jen vygradovalo. Život je o emocích a dneska jich bylo opravdu hodně. Já jsem toho momentálně krátce po zápase plný. Strašně jsem to klukům přál, je to velký tým a od léta jsem tušil, že to někam dotáhneme. Pro ně to jsou obrovské zážitky, to samé pro mě a mé kolegy. Kdykoliv kluky potkám, tak se může v klidu pozdravit a podívat se do očí a zavzpomínat. Strašně bych chtěl poděkovat mému kolegovi Frantovi Bombicovi, který udělal neskutečný kus práce a moc mi pomohl. To samé Michal Dvořák, který je velký hecíř. Utvořili jsme perfektní trio a dnešním to vygradovalo. Moc klukům děkuji. Když podobně budou pracovat všichni, nemám strach o náš český hokej.“