DOR FIN5: PLZ - SPA 1:4

Dorost první mečbol neproměnil, finále se stěhuje zpět do Prahy

Za stavu 3:1 se finálová série přesunula zpět na západ Čech, kde v případě domácí výhry se mohla Škodovka již radovat z titulu. Sparta ovšem ještě neřekla poslední slovo, po výhře 4:1 odložila domácí oslavy a sérii opět vrátila do pražských Holešovic.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

1:4
0:0, 0:2, 1:2

Branky a nahrávky: 46. Benák (Mazanec) – 35. Křišťan (Odehnal, Fábry), 36. Křišťan (Vašíček), 46. Křišťan (Fábry, Vašíček), 60. Vašíček (Křišťan, Hašek).
Průběh utkání: 0:0, 0:2, 1:2, 1:4.

Rozhodčí: Pilný – Bohuněk, Šimánek.

vyloučení
6:8
Využití
0:0
střely na branku
35:37
Diváci
385

HC Škoda Plzeň

Jansa (Mařík) – Jiříček, Lučan (A), Hromádka, Buzek (A), Skala, Eichler – Beran, Hořejší (C), Mazanec, Reiser, Řehoř, Pittr, Kaiser, Kučera, Benák, Titlbach, Makovec.

HC Sparta Praha

Hrabal (Kogler) – Hašek, Marton, Šeba, Bartoň (C), Byakov, Janský, Port – Stepanchuk, Vašíček, Odehnal, Netušil, Novák (A), Fábry (A), Poláček, Hrubý, Žmola, Křišťan.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Daniel Jansa 60 36 3 33 91,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 1 0 1 -1 2
Matyáš Beran 0 0 0 0 2
Adam Buzek 0 0 0 -1 0
Josef Eichler 0 0 0 -4 2
Marek Hořejší 0 0 0 -1 0
Jakub Hromádka 0 0 0 1 0
Adam Jiříček 0 0 0 0 0
Šimon Kaiser 0 0 0 0 0
Jan Kučera 0 0 0 -1 0
Antonín Lučan 0 0 0 -2 0
Petr Makovec 0 0 0 -1 0
Aleš Mazanec 0 1 1 -1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 -1 0
Jiří Reiser 0 0 0 -1 2
Denis Řehoř 0 0 0 -1 2
Tomáš Skala 0 0 0 0 2
Adam Titlbach 0 0 0 -2 0

komentář

Jako první v pátém finále ohrozil branku Sparty Adam Benák, který se fantasticky prokličkoval na levou stranu, následnou svou ránu ale vyslal jen do boční sítě. Na druhé straně musel Daniel Jansa ukázat své dovednosti, jelikož Petr Křišťan byl chvilku sám mezi kruhy, avšak svou ostrou ránu poslal jen do chráničů domácího gólmana. Stejný hráč poté ujížděl obraně Škody po levé straně, ostrou ránu ovšem vystřelil jen do vzdálenější tyče. Hra se přelévala ze strany na stranu, následně zpoza Hrabalovy brány servíroval puk Aleš Mazanec, kapitán Škody Marek Hořejší nicméně trefil jen připravenou lapačku. Nedlouho poté jeli Plzeňané ve dvou proti jedinému obránci, Adam Benák našel na pravé straně opět Marka Hořejšího, který ovšem těsně minul bránu Hrabala. A když se neujala ani rána Kučery z brankoviště, skončila úvodní perioda bez branek.

Start prostředního dějství patřil jasně Spartě. Nejprve skvěle vykopl betonem Jansa dorážku Odehnala a o šestnáct vteřin později proti jemu jeli dokonce dva hostující hráči zcela sami, pálil opět Odehnal, avšak nad branku. Plzeň odpověděla akcí, kterou táhl po levé straně Jan Kučera, Hrabal po jeho ráně ukryl kotouč pod svou lapačku, Petr Makovec již dorážet nemohl. O dvě minuty později Adam Titlbach vyhrál buly přímo na hokejku Jana Kučery, který šel opět do střely, ale ani teď kotouč v brance neskončil. Následně v přesilové hře střílel tvrdě Antonín Lučan. Domácí obránce napřáhl na modré čáře až ke stropu haly, jeho rána ale jen rozduněla zadní mantinel. Škodovka přidala na tempu, v další příležitosti se ocitl Adam Benák, mladý útočník indiánů se uvolnil na levém kruhu, jeho střelu ke vzdálenější tyči vytáhl konečky své lapačky Hrabal do rohu ledové plochy. A domácí to mohlo mrzet dvojnásob. Krátce za polovinou utkání totiž Sparta ujela ve dvou hráčích proti jedinému obránci, Vašíček si všiml na druhé vlně Petra Křišťana, který měl před sebou již poloprázdnou bránu. Uběhlo pouhých sedmdesát vteřin a Pražané vedli už o dvě branky a opět u toho byla stejná dvojice. Petr Křišťan tentokrát těžil z dobré práce jeho spoluhráčů za brankou a z levého kruhu se trefil naprosto přesně pod horní tyčku. Indiáni měli v závěru k dispozici početní výhodu, zkorigovat skóre se jim avšak nepovedlo.

Na začátku poslední dvacetiminutovky Škoda dohrávala početní výhodu, Hořejší hledal u druhé tyče Titlbacha, tomu ale puk přeskočil hokejku. Nedlouho poté už se modrobílí prosadili a vykřesali tak naději na zvrat. Adam Benák si vybruslil od zadního mantinelu do střelecké pozice a od bruslí bránícího hráče zapadl kotouč Hrabalovy mezi betony. Naděje ovšem žila pouhých 26 vteřin. To hosté ujeli do rychlého brejku, v situaci dvou na jednoho našel Fábry na ose hřiště Petra Křišťana, který další parádní ránou dovršil svůj hattrick. Na druhé straně si vybruslil ke střele Tomáš Pittr, Hrabal jeho ránu zastavil svým pravým dlouhým betonem. Na rozdíl jediné trefy mohl opět snížit Adam Buzek, který střílel v oslabeni, Hrabal si vůbec nebyl jistý. Závěr utkání přinesl velké emoce a k vidění byly menší strkanice. V poslední minutě to indiáni zkusili v šesti, leč opuštěnou klec trefil Martin Vašíček, který tak dal výsledku definitivní podobu. Sparta snížila stav série na 2:3 a v pátek od 16:30 finále pokračuje zápasem číslo šest na sparťanském ledě.


FOTO: Marek Švamberg.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „První třetina byla taková opatrná, žádný z týmů nebyl lepší. Od druhé periody jsme měli poměrně tlak, měli jsme silné období pěti minut, kdy jsme soupeře tlačili. Bohužel jsme neproměnili šance a poté takovou hloupostí jsme inkasovali dvě branky. Tam se zápas lámal. Jedeme dál, připravíme se na páteční utkání, musíme se zlepšit.“

František Ptáček (HC Sparta Praha): „Byl to náš nejlepší zápas ve finálové sérii. My jsme se dobře nastartovali ve třetím zápase, tam už výkon vypadal relativně podle našich představ a dneska jsme to ještě vylepšili. Branky jsou důležité, přinesly nám klid do hry. Zlomový bod dnešního utkání bylo, že jsme odpověděli na gól domácích a rychle si vzali zpět dvoubrankový náskok.“