DOR: PLZ - SLA 1:4

Dorost v bojovném utkání nestačil na Slavii

Příprava plzeňských dorostenců je v plném proudu, v dalším zápase přivítala Škodovka na svém ledě pražskou Slavii.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

1:4
1:0, 0:2, 0:2

Branky a nahrávky: 18. Pittr (Makovec, Klatovský) – 25. Matějovský, 34. Chludil (Lorenz, Ciolek), 52. Chludil, 56. Poletín (Matějovský).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:4.

Rozhodčí: Deja – Kaiser, Charvát.

vyloučení
12:8
Využití
2:0
V Oslabení
0:0
Diváci
18

HC Škoda Plzeň

Šátava (31. Pavlis) – Prošek, Skala, Kocek, Kamas, Mašek, Holubec – Pittr (C), Fábera, Úbl, Matějka, Makovec, Hofrajtr, Slačík, Beran, Pavlák, Klatovský, Hanzák, Feher.

HC Slavia Praha

Bašta (31. Nováková) – Lorenz, Ciolek, Labuzík, Pšenička, Marek, Derka – Poletín, Kucharčík, Chludil (C), Havlíček, Filip, Matějovský, Němeček, Tichý, Šturc.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Utkání začalo v opatrném duchu, to po čase změnil Dominik Fábera, který v útočném pásmu vykouzlil skvělou přihrávku na levý kruh, kde byl připraven ke střele Matouš Mašek, jeho rána ale skončila jen na chráničích brankáře Slavie. Posléze po rychlém brejku zakončoval bekhendem Aleš Hofrajtr, brankář Bašta byl opět pozorný. V polovině první třetiny zkoušel své štěstí od pravého mantinelu Danny Chludil, hostující kapitán ovšem branku soupeře vůbec netrefil. O minutu později už hosté zvedali ruce nad hlavy, avšak předčasně. Tobiáš Tichý si našel odražený puk před brankou, následně ho ale nedokázal dopravit do zcela prázdné brány. Na druhé straně Jiří Kamas oslovil na modré čáře svého kolegu z obrany Hynka Proška, jehož ránu ale včas zastavil gólman Pražanů. Až dvě minuty před koncem úvodní třetiny se poprvé měnilo skóre. Petr Makovec vyslal do úniku Tomáše Pittra a ten přestože byl bráněn, dokázal dostat díky přesné ráně puk do sítě. Zdvojnásobit plzeňské vedení mohl záhy Jiří Matějka, jenomže proti Baštovi neuspěl. Po dvaceti minutách tak vedli indiáni 1:0.

Prostřední dějství odšpuntoval Matouš Mašek jenž se dostal ke kotouči po zpětné přihrávce, jeho ostrá rána nicméně mířila jen doprostřed brány. Poté dostala Slavia k dispozici první početní výhodu a i když to dlouho nevypadalo, nakonec ji dokázala využít. Artur Matějovský si nabruslil do pásma podél pravého mantinelu a přesnou střelou ke vzdálenější tyči z kruhu srovnal s Plzní krok. Vrátit Škodě vedení mohl Antonín Klatovský, jenž zaparkoval před brankou, mladý plzeňský útočník nicméně puk netrefil dle svých představ. V polovině utkání obě mužstva vyměnila strážce brankoviště. Františka Šátavu nahradil Lukáš Pavlis a na hostující straně šla do akce Daniela Nováková. A nakonec to byl domácí brankář, kdo jako první ze střídačky inkasoval. Na modré čáře napřáhl Tomáš Lorenz, Pavlis kotouč pouze vyrazil a ve správný čas na správném místě byl připraven s dorážkou Danny Chludil. Vzápětí byl při úniku faulován Proškem Matějovský, avšak nařízené trestné střílení neproměnil. Následně se karta obrátila, o minutu později byl fauloval při brejku Klatovský, ale ani on svůj nájezd nepřetavil ve vyrovnávací branku. Po čtyřiceti minutách tak Slavia vedla na západě Čech 2:1.

Na startu třetí části si Petr Makovec vybruslil zpoza branky až před Novákovou, té však kotouč mezi nohama neprostrčil. Poté si Tomáš Pittr našel odražený kotouč na ose hřiště, domácímu kapitánovi rána nicméně nevyšla, tak jak si představoval. Nováková dokázala opět puk včas zachytit. Makovec měl posléze velkou šanci ve vlastním oslabení. Hostující obrana udělala chybu u sebe v pásmu, před brankou byl domácí útočník zcela sám, avšak ani z této situace domácí nevyrovnali. A tak přišel trest. Před brankou Plzně vznikl obrovská závar, kotouč byl zřejmě stále volný a Danny Chludil ho nakonec dokázal dostat do brány. Vzápětí se strhla obrovská mela a výsledkem toho byla dvouminutová přesilová hra pět na tři pro Pražany. Tu Plzeň přečkala bez úhony, avšak inkasovala krátce po jejím skončení, Pražané totiž potrestali chybu v defenzivě Škody. Hosté ujeli ve dvou proti jedinému obránci, Matějovský puk ideálně předložil Tomáši Poletínovi, který se poté trefil přesně k pravé tyči. Závěr utkání se opět nesl ve vyhroceném duchu, vrátka od trestné lavice se prakticky nezavřela, avšak skóre se již nezměnilo. Plzeň nestačila na pražskou Slavii 1:4, avšak ve čtvrtek se již hraje odveta v hlavním městě.



Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): „Zkoušíme různé sestavy a hráče, nicméně na druhou stranu každá prohra je nepříjemná. Někteří hráči by si měli uvědomit, že jsou v kategorii dorostu a zlepšit svůj přístup k zápasům a tréninku. Opět se potvrdila naše střelecká nemohoucnost, protože opticky hrajeme u soupeře, tam ale neproměňujeme své šance. Slavia hrála chytře, ve čtvrtek jedeme do Prahy, před námi je nadále spousta práce.“

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Plzeň je kvalitní soupeř, čekali jsme, že nás prověří a to se také stalo. Jestli jsme vyhráli zaslouženě, to je v téhle fázi přípravy poměrně jedno, pro nás to bylo dobré utkání se šťastným koncem. Závěr utkání byl možná zbytečně vyhrocený. K rozhodčím se nechci vyjadřovat, to nemá cenu. Jedeme dál, ve čtvrtek máme odvetu, těším se na ní.“