DOR ČF3: SLA - PLZ

Dorost dotáhl tříbrankové manko, avšak semifinálový mečbol třímá Slavia

Čtvrtfinálové boje se za stavu 1:1 přesunuly do hlavního města. První zápas na západě Čech opanovala Slavia, odveta již byla v plné režii domácí Škodovky. Ve třetím se tedy hrálo o tom, které mužstvo si vybojuje semifinálový mečbol. Dramatický duel nakonec za stavu 3:3 dospěl až do prodloužení.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

4:3p
2:0, 1:2, 0:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 7. Kucharčík, 10. Poletín (Matějovský, Kubánek), 33. Němeček (Havlíček, Grebeníček), 67. Filip (Poletín, Kubánek) – 35. Titlbach (Benák), 38. Fábera (Slačík, Pittr), 59. Makovec (Benák, Titlbach).
Průběh utkání: 0:0, 3:0, 3:3, 4:3.

Rozhodčí: Hlinka, Domský – Kokrment, Janíček.

vyloučení
3:4
Využití
0:0
V Oslabení
1:1
střely na branku
38:43
Diváci
159

HC Slavia Praha

Bašta (Nováková) – Lorenz, Pšenička, Ciolek, Kubánek (A), Skyba, Labuzík, Marek – Kucharčík, Hlavička, Chludil (C), Tittl, Poletín (A), Matějovský, Filip, Němeček, Grebeníček, Havlíček.

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Skala (A), Černý, Kamas, Kocek, Prošek, Jiříček, Tolar – Úbl, Titlbach, Slačík, Benák, Makovec (A), Beran, Pittr (C), Matějka, Hofrajtr, Fábera.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 67 38 4 34 89,47 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 2 2 -1 0
Matyáš Beran 0 0 0 0 0
Martin Černý 0 0 0 -3 0
Dominik Fábera 1 0 1 1 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 -1 0
Adam Jiříček 0 0 0 0 2
Jiří Kamas 0 0 0 1 0
Petr Kocek 0 0 0 -1 0
Petr Makovec 1 0 1 0 2
Jiří Matějka 0 0 0 -1 0
Tomáš Pittr 0 1 1 2 0
Hynek Prošek 0 0 0 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 1 0
David Slačík 0 1 1 -1 0
Adam Titlbach 1 1 2 0 4
Vojtěch Tolar 0 0 0 1 0
Matyáš Úbl 0 0 0 -1 0

komentář

Jako první se tlačil do zakončení domácí Grebeníček, který prošel skrz bránicí hráče až před Maříka, místo střely ale ještě zbytečně hledal své spoluhráče. Na druhé straně po přihrávce Tolara pálil od modré čáry Tomáš Skala, jeho pokus stačil včas vyrazit brankář Bašta svou vyrážečkou. Posléze v početní výhodě pálil Alex Kubánek, plzeňský brankář ale jeho střelu dobře viděl, s ledovým klidem tak puk vyrazil do bezpečných vod. Nedlouho poté si přesilovou hru zahrála i Škodovka, avšak paradoxně sama inkasovala. Skala zachyboval na modré čáře, do rychlého brejku se dostal Jan Matouš Kucharčík, který si položil Maříka a následně puk pověsil pod horní tyčku. Jen o minutu později už mohlo být vyrovnáno, avšak Petr Makovec poslal dorážku pouze do brankové konstrukce. A tak platilo opět známé pravidlo nedáš - dostaneš. Artur Matějovský rozjel po levé straně rychlý brejk, následně našel před brankou volného Tomáše Poletína, který jemnou tečí usměrnil puk za záda plzeňského brankáře. Trenéři Škody na vývoj zápasu zareagovali oddechovým časem. Další šanci měli nicméně znovu domácí, Havlíček byl sám na levém kruhu, Mařík tentokrát důležitým zákrokem svůj tým podržel. Slavia nakonec první třetinu vyhrála 2:0, jelikož hostující Aleš Hofrajtr z levého kruhu branku soupeře přestřelil.

Druhou třetinu odšpuntoval Adam Titlbach, který měl po pár vteřinách velkou příležitost, avšak z vrcholu levého kruhu těsně minul. Naopak domácí náskok se pokoušel navýšit Danny Chludil, jenomže ze stejného místa také neměl potřebné štěstí. Po souhře celého útoku měl následně další příležitost Petr Makovec, na poslední chvíli mu ale domácí obrana zablokovala hokejku a zakončení tak nebylo dle jeho představ. Nikolas Filip pro změnu zase pálil krátce za modrou čárou vedle brány. Při hře ve čtyřech střílel plzeňský obránce Petr Kocek, jeho pokus, přestože Bašta nic neviděl, nakonec vykopl svým betonem. Neujala se ani rána Adama Benáka, který si šikovně od zadního mantinelu vybruslil až do střelecké pozice. Kontaktní branku měl posléze na hokejce i obránce Hynek Prošek, který si sjel až před Baštu, dorážku ale vyslal pouze do chráničů Bašty. To domácí rychlý brejk zakončili o mnoho lépe. Havlíček našel na druhé vlně najetého Patrika Němečka, který se trefil do poodkryté části brány. Slavia mohla vzápětí přidat další gól z přesilové hry, ale místo toho Škoda ve vlastním oslabení snížila na 1:3. Adam Benák v přečíslení zatáhl puk do pásma, záhy oslovil na pravém křídle Adama Titlbacha, který poslal nechytatelně puk do brány. A to nebylo vše, jelikož za další tři minuty už Slavia vedla pouze o jeden gól. David Slačík dostal puk na pravou stranu, těsně před Baštou ho vrátil zpět Dominikovi Fáberovi, který střelou nad beton zadělal na drama. V posledních vteřinách mohlo být dokonce srovnáno, avšak Adam Jiříček z pravého kruhu těsně minul. Třetí třetina tak slibovala zajímavou podívanou.

Na úvod třetí části zamkla Škodovka svého soupeře uvnitř v pásmu, avšak rána Titlbacha byla nakonec sražená jen do rohu ledové plochy. I Slavia ale vystrkovala své růžky, Tomáš Lorenz měl spoustu prostoru na ose hřiště, z nadějné situace nicméně poslal puk pouze vedle brány. Adam Jiříček vzápětí po rychlém brejku dostal puk od zadního mantinelu, z velkého úhlu hostující bek trefil pouze prostor, kde stál gólman Bašta. Adam Titlbach se o minutu později uvolnil mezi kruhy, stav se však nezměnil. Po další střele Jiříčka Bašta neudržel kotouč, k dorážce se dral Adam Benák, vyrovnání už vyselo na vlásku, avšak Slavia opět odolala. Na opačné straně těsně před Maříkem tečoval puk Tomáš Poletín, jenomže prostor mezi třemi tyčemi netrefil. Jen o chvilku později jeli domácí ve dvou do rychlého přečíslení, leč skvělým obranným zákrokem se prezentoval Tomáš Skala. Následně byl v hlavní roli opět Adam Jíříček, jeho rána od modré čáry po jemné teči ale jen rozduněla zadní mantinel. V závěru už to byla spíše taktická bitva, přesto po zaváhání v obraně Slavie mohl srovnat Vojtěch Tolar, avšak nepovedlo se. Minutu a půl před koncem Škodovka odvolala brankáře, po vyhraném buly pálil Adam Benák a jeho ránu šikovně tečoval Petr Makovec, který tak poslal zápas do prodloužení.

Plzeň od prvních vteřin prodloužení držela kotouč, po dvou minutách vykouzlil Tomáš Pittr fantastickou přihrávku na Hynka Proška, ten ve vyložené šanci ale domácí branku přestřelil. Posléze Titlbach přenechal puk Benákovi, ten z vrcholu levého kruhu ale minul bránu soupeře. Indiáni měli stále více ze hry, v další šanci to zkoušel Matyáš Beran, Bašta jeho pokus ale stačil včas vykopnout svým betonem. Neujala se ani střela Petra Makovce, který s pukem projel celé hřiště. Na druhé straně mohl rozhodnout Alex Kubánek, který jel zcela sám na Maříka, avšak bekhendovou kličku nedotáhl do konce. Avšak jen o pár vteřin později se puku zmocnil Nikolas Filip, ten se díky šťastnému odrazu dostal až před Maříka, kterého dokázal prostřelil. Plzeň důležitý třetí zápas prohrála, zítra tak bude muset odvracet vyřazení.


FOTO: Karel Švec.

Ohlasy trenérů

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Musím kluky za celý zápas pochválit. Hráli jsme tak, jak jsme chtěli a moc se mi to líbilo. Bohužel se pak soupeř dotáhl z 3:0 na 3:2, ale to je prostě dorost. Jsou tam samozřejmě nějaké věci, z kterých se kluci poučí a myslím si, že jsme zaslouženě vyhráli. Víme, že Plzeň je velmi kvalitní mužstvo a jestli bude náš výkon z tohoto utkání stačit na postup nedokážu říct. Každopádně pokud tenhle výkon předvedeme i zítra, tak si myslím, že máme šanci postoupit.“

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): „Prodloužení vidím jako trest za náš lehkovážný a lajdácký vstup do utkání. I přestože jsme se vyrovnali, tak hokej bývá spravedlivý. Když jsme tu s hráči, kteří hrají v juniorce, tak bychom měli být lepším týmem a to jsme dneska nebyli. Je to o úsilí, kterému tomu dáváme, respektive nedáváme, koncentraci a vstupu do zápasu. Pokud tam to, co dneska chybělo, zítra bude, tak věřím, že to dokážeme urvat.