DOR ČF2: PLZ - SLA

Povedlo se! Dorost ve druhém čtvrtfinále porazil Slavii 4:1!

Nový den, nový zápas. Včera Pražanům stačila jediná přesná trefa k výhře, Plzeňané dnes toužili po srovnání série. A to se nakonec povedlo.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

4:1
0:0, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 25. Titlbach (Benák, Jiříček), 37. Makovec (Pittr, Kamas), 57. Benák (Jiříček, Titlbach), 60. Benák (Kocek) – 22. Chludil (Matějovský).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 4:1.

Rozhodčí: Zubzanda, Kosnar – Tvrdík, Baxa.

vyloučení
2:3
Využití
0:0
V Oslabení
1:0
střely na branku
44:32
Diváci
75

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Černý, Jiříček, Skala (A), Kocek, Tolar, Kamas, Skok – Benák, Makovec (A), Beran, Pittr (C), Matějka, Úbl, Fábera, Slačík, Titlbach, Hofrajtr.

HC Slavia Praha

Bašta (F. Poletín) – Ciolek, Labuzík, Marek, Lorenz, Kubánek (A), Skyba, Pšenička – Kucharčík, Hlavička, Chludil (C), Tittl, T. Poletín (A), Matějovský, Filip, Grebeníček, Tichý, Havlíček.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 32 1 31 96,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 2 1 3 3 0
Matyáš Beran 0 0 0 -1 0
Martin Černý 0 0 0 0 0
Dominik Fábera 0 0 0 0 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 2 2 3 0
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Petr Kocek 0 1 1 2 0
Petr Makovec 1 0 1 2 0
Jiří Matějka 0 0 0 1 0
Tomáš Pittr 0 1 1 0 0
Tomáš Skala 0 0 0 0 2
Jan Skok 0 0 0 1 2
David Slačík 0 0 0 0 0
Adam Titlbach 1 1 2 3 0
Vojtěch Tolar 0 0 0 0 0
Matyáš Úbl 0 0 0 -1 0

komentář

Uběhlo pouhých patnáct vteřin a Plzeň měla obrovskou šanci na to jít do vedení. Jiří Matějka se dostal od zadního mantinelu až před Baštu, toho ovšem nepřekonal ani záhy dorážející Adam Titlbach. Poté Benák pro změnu našel Matějku, ten si v obdobné situaci nevedl lépe. Nedlouho poté si úvodní početní výhodu zahrála Slavia, v ní si Pšenička udělal prostor na modré čáře, jeho první ránu dokázal Mařík vykopnout, tu druhou zase s ledovým klidem zachytil do své lapačky. Už při rovnovážném stavu viděl Petr Makovec na levém křídle najetého Matyáše Berana, ten zkoušel střílet nahoru, Bašta jeho tvrdou ránu vytěsnil ramenem nad branku. Z rychlého brejku zatáhl Tomáš Skala za záchrannou brzdu a stejně jak v prvním zápase dostali hosté k dispozici trestné střílení. Tentokrát se exekuce ujal Štěpán Grebeníček, ten proti Maříkovi zkusil kličku do bekhendu, branku ale netrefil. A když neuspěl ani Petr Makovec ranou z vrcholu pravého kruhu, skončila první třetina bez branek.

Na startu druhé periody Škoda dohrávala zbytek početní výhody, tu se jí využít nepovedlo a Slavia poté z rychlého brejku trestala. Matějovský našel na druhé vlně najetého Dannyho Chludila, který tvrdou ranou pod horní tyčku prostřelil Maříka. Záhy byl sám na pravém kruhu Aleš Hofrajtr, plzeňský forvard to zkoušel dobře, ale ani tentokrát se domácí neprosadili. Až z následné akce odčarovali Plzeňané kouzlo Jonáše Bašty, které trvalo 85 minut, vše se uskutečnilo po souhře tří Adamů. Jiříček krásným pasem našel na modré čáře Benáka, jehož střelu gólman Slavie jen vyrazil a Adam Titlbach vzápětí poslal puk na místo určení. Indiáni měli poté obrovskou šanci na to jít dokonce do vedení, obrana Pražanů zcela zapomněla na Matyáše Úbla, který si počkal na příhrávku na modré čáře, následný jeho nájezd ale skončil ranou pouze do břevna. Ve stejné příležitosti si posléze nevedl lépe ani Adam Titlbach. Přesto ještě ve druhé části dokázala Škoda překlopit vývoj na svojí stranu. Odraženou ránu Kamase si našel Tomáš Pittr, který se neunáhlil, u druhé tyče našel volného Petra Makovce, který zakončoval prakticky jen do prázdné brány. Po dvou třetinách tak měli indiáni našlápnuto k vyrovnání sérii.

Poslední část odšpuntoval Martin Černý, který si na modré čáře zpracoval přihrávku Petra Makovce, jeho následná rána ale přistála jen v rukavici gólmana hostů. V další šanci měl na hokejce druhou branku Petr Makovec, plzeňský forvard byl sám před Baštou, puk mezi betony do brány nicméně neprocpal. Škoda byla nadále v zápase lepší, vzápětí jela ve dvou proti jedinému obránci, hezký pas dostal mezi kruhy David Slačík, avšak hostující branku přestřelil. Velký krok k vyrovnání série tak udělali Plzeňané až v 57. minutě. Na modré čáře napřáhl Adam Jiříček a jeho projektil šikovně tečoval mimo dosah brankáře Adam Benák. V samotném závěru to hosté zkusili v šesti, navíc hráli přesilovou hru, přesto utkání nezdramatizovali. Ba naopak, opuštěnou hostující bránu trefil Adam Benák, který tak pečetil plzeňské vítězství 4:1. Nyní se série za stavu 1:1 přesouvá do hlavního města.


FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Dnes jsme podali o mnoho lepší týmový výkon. Měli jsme více ze hry s pukem a konečně se nám také povedlo dát nějaké branky. Chodili jsme před bránu, a když se nám poté podařilo dostat puk na beky, tak jsme z toho byli nebezpeční. “

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Z naší strany horší zápas než včera. Dle mého rozhodlo, že jsme brzy inkasovali vyrovnávací gól. Tam to chtělo déle vydržet a Plzeň by posléze znervózněla. Pak se projevila kvalita hráčů Plzně. Domácí vyhráli zaslouženě. Góly ke konci už prakticky nic neřešily. Teď se dvakrát vyspíme a jde se k nám. Uvidíme, jak to bude probíhat.“