DOR ČF5: PLZ - SLA

Drahé semifinále, vítej v Plzni! Dorost v rozhodujícím zápase přetlačil Slavii!

Nastal den D. Čtvrtfinálová série mezi Plzní a pražskou Slavií dospěla až do rozhodujícího pátého duelu, který hostila západočeská metropole. Škodovka má se zápasem o všechno letos již jednu zkušenost, v osmifinále přemohla České Budějovice ve třetím zápase vysoko 6:0.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

5:3
1:1, 2:1, 2:1

Branky a nahrávky: 2. Titlbach (Benák), 31. Titlbach (Benák, Jiříček), 38. Makovec (Slačík, Kamas), 57. Titlbach (Benák, Jiříček), 60. Titlbach (Slačík, Benák) – 13. Poletín (Kubánek, Curran), 28. Poletín (Matějovský, Kucharčík), 43. Poletín (Havlíček, Kubánek).
Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3.

Rozhodčí: Jílek, Šperl – Jindra, Tvrdík.

vyloučení
7:9
Využití
2:2
střely na branku
30:45
Diváci
237

HC Škoda Plzeň

Mařík (Pavlis) – Skala (A), Prošek, Kamas, Kocek, Skok, Jiříček, Tolar – Úbl, Slačík, Titlbach, Benák, Makovec (A), Beran, Pittr (C), Matějka, Hofrajtr, Fábera.

HC Slavia Praha

Bašta (Nováková) – Lorenz, Pšenička, Ciolek, Kubánek (A), Skyba, Marek – Kucharčík, Hlavička, Chludil (C), Poletín (A), Matějovský, Havlíček, Filip, Němeček, Grebeníček, Curran.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matyáš Mařík 60 45 3 42 93,33 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Adam Benák 0 4 4 1 0
Matyáš Beran 0 0 0 0 25
Dominik Fábera 0 0 0 1 0
Aleš Hofrajtr 0 0 0 0 0
Adam Jiříček 0 2 2 1 2
Jiří Kamas 0 1 1 1 0
Petr Kocek 0 0 0 0 0
Petr Makovec 1 0 1 1 4
Jiří Matějka 0 0 0 -1 0
Tomáš Pittr 0 0 0 1 2
Hynek Prošek 0 0 0 -1 25
Tomáš Skala 0 0 0 1 2
Jan Skok 0 0 0 1 0
David Slačík 0 2 2 2 0
Adam Titlbach 4 0 4 1 2
Vojtěch Tolar 0 0 0 1 0
Matyáš Úbl 0 0 0 0 2

komentář

Jako první v zápase zahrozil hostující kapitán Danny Chludil, který zkusil své štěstí již po deseti vteřinách hry, Mařík byl ale koncentrovaný. To Škoda si z první šance vedla o poznání lépe. Na konci druhé minuty našel Benák na vrcholu levého kruhu Adama Titlbacha, který se trefil naprosto přesně ke vzdálenější tyči. Vyrovnání měl na hokejce Nikolas Filip, avšak ten, ač byl sám, Maříka nepřekonal. Lépe si nevedl ani Jan Matouš Kucharčík, který jel na plzeňského brankáře zcela sám. V osmé minutě došlo k nešťastné události. Matyáš Beran zasáhl kolenem Poletína a plzeňský útočník dostal od hlavního rozhodčího trest na pět minut, plus do konce zápasu. Plzeň prakticky celou přesilovku nepustila hosty k jediné střele, avšak patnáct vteřin před vypršením trestu Slavia přece jen srovnala krok. Plzeňský brankář pouze vyrazil ránu Kubánka a duchapřítomný Tomáš Poletín dorážkou potrestal faul na svou osobu. Na druhé straně se pokoušel domácím vrátit vedení Benák s Titlbachem, avšak obě rány od modré čáry dokázal Bašta, i když s potížemi, zneškodnit.

Druhou periodu ošpuntoval svou ránou od modré čáry Hynek Prošek, na brankáře hostů si nicméně nepřišel. Jen o minutu později byl sám mezi kruhy Tomáš Pittr, domácí kapitán mířil k pravé tyči, tu si Bašta stačil ale včas pohlídat. Nedlouho poté Jiří Matějka připravil skvělou možnost pro Adama Titlbacha, ten ale z osy hřiště pouze nechal vyniknout brankáře sešívaných. A tak přišel trest. V přesilové hře Kucharčík našel na levém kruhu Matějovského, ten se neunáhlil, u druhé tyče oslovil ještě volného Tomáše Poletína, který posléze zakončoval prakticky do prázdné brány. Jen o dvě minuty později mohli hosté svůj náskok zdvojnásobit, nejprve domácího brankáře neprostřelil Poletín, pak byl ale zcela sám mezi kruhy Curran, který poslal tvrdou ránou puk ale jen vedle brány. Vzápětí Škoda díky nedisciplinovanosti Pražanů srovnala krok. V přesilové hře pět na tři si najel na osu hřiště Adam Titlbach a přesným švihem se trefil k pravé tyči. Slavia mohla jít ovšem znovu do vedení, avšak Danny Chludil před prázdnou bránou netrefil puk dle svých představ. To indiáni si s hosty nebrali slitování, po rychlém otočení hry vystřelil Petr Makovec, přestože to dlouho vypadalo, že hostující brankář puk drží, ten se však nakonec došoural až za brankovou čáru. Po čtyřiceti minutách tak byla Škoda svému semifinálovému snu o jeden gól blíže.

Na startu třetí dvacetiminutovky ujel domácí obraně Denis Hlavička, ve vyložené šanci ale trefil jen beton brankáře Maříka. Hosté po tlaku nakonec ale přece jen srovnali. Havlíček našel na pravém kruhu Tomáše Poletína, který se prosadil po milimetrové ráně pod horní tyčku, čímž dovršil svůj hattrick, ólman indiánů byl tentokrát bezradný. Pražané se posilnili vyrovnávací brankou, záhy měli více ze hry, Plzeň ale držel nad vodou brankář Mařík. Následně si obě mužstva vyzkoušela další početní výhody, tentokrát ale kralovali oba gólmani. Čím více se blížil závěr, tak bylo na hráčích vidět, že se nechtějí dopustit osudové chyby. Čtyři minut před koncem obrana Slavie ale jednu udělala, Benák našel mezi kruhy volného Adama Titlbacha, který střelou na lapačku dokázal prostřelit brankáře Baštu. O vyrovnání se pokoušel Jan Matouš Kucharčík, jeho ránu z levého kruhu ale v pohodě pokryl Mařík. Definitivní tečku zápasu tak dal svým čtvrtým gólem Adam Titlbach, který trefil opuštěnou hostující bránu. V samotném závěru ještě plály emoce, avšak to už nic nemohlo změnit na tom, že Škoda Plzeň porazila pražskou Slavii 5:3, čímž si vybojovala postup do semifinále. Tam se utká s Mladou Boleslaví.


FOTO: Ronald Hansel.

Ohlasy trenérů

Dušan Andrašovský (HC Škoda Plzeň): „Dneska to byl nejlepší zápas, vrchol celé té série. V zápase jsme předvedli hodně bojovnosti, hráli jsme srdcem. Hráči měli chuť vyhrát zápas za každou cenu. Myslím si, že ve hře pět na pět jsme byli lepší, ale to je pouze můj názor. Musím pochválit samozřejmě i Slavii, odvedla perfektní výkon. My jsme měli nejpíše více rozdílových hráčů, ti dnes opět ukázali svou velkou kvalitu.“

Ladislav Slížek (HC Slavia Praha): „Série to podle mě byla nádherná. My jsme samozřejmě byli v pozici outsidera, každopádně i když jsme prohráli, tak musím říct, že s hodně vztyčenou hlavou. Dneska byl náš největší problém, že jsme neproměňovali šance. Závěr bych nerad ani komentoval, tak to prostě v českém hokeji chodí. Rozhodčí si ty svoje fauly vždycky obhájí, to nemá cenu. Kluci cítili, že byli Plzni rovnocenným soupeřem, někdy i lepší, nechci se vymlouvat, ale to co se dělo, to je špatně.“