PK1: PLZ - MBL 3:2p

PK1: PLZ - MBL 3:2p - Vyrovnanou bitvu rozhodl v prodloužení Peter Čerešňák!

Je to tady, dnešním dnem odstartovalo pro Plzeň play off. Indiáni na svém ledě přivítali Mladou Boleslav a v úvodním duelu to byla pořádná bitva o každý metr ledu, rozhodnout nakonec muselo až prodloužení.

HC Škoda Plzeň - BK Mladá Boleslav

3:2p
1:1, 1:1, 0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 18. M. Lang (Dzierkals), 27. Graňák (Schleiss), 70. Čerešňák (Přikryl, Kaňák) – 10. J. Stránský (O. Najman, Pláněk), 27. Kelemen (Lunter).
Průběh utkání: 0:0, 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Rozhodčí: Šír, Lacina – Zíka, Šimánek

vyloučení
3:3
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
36:33
Zblokované střely
20:17
Hity
5:6
Vhazování
34:44
Diváci
3379

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Svoboda) – Kaňák, Čerešňák (C), Graňák, Kremláček, Budík, Kvasnička, Hamšík – M. Lang, Mertl (A), Dzierkals – Blomstrand, Bulíř, F. Přikryl – Suchý, Kodýtek (A), Schleiss – Malát, G. Thorell, Adamec.

BK Mladá Boleslav

Krošelj (J. Růžička) – D. Moravec, Ševc (C), Jánošík, Pláněk (A), Lintuniemi, Fillman, Pavel Pýcha – Kantner, Kotala, D. Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Fořt, Kelemen – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský (A).

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 70 35 2 33 94,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 0 0
Ludwig Blomstrand 0 0 0 1 0
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Michal Bulíř 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 1 0 1 1 0
Martins Dzierkals 0 1 1 0 2
Dominik Graňák 1 0 1 1 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 0 2
Petr Kodýtek 0 0 0 1 0
Vladimír Kremláček 0 1 1 1 0
David Kvasnička 0 0 0 1 0
Martin Lang 1 0 1 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 1 2
Filip Přikryl 0 1 1 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 1 0
Filip Suchý 0 0 0 1 0
Gustaf Thorell 0 0 0 0 0

komentář

V první zajímavé šanci se ocitl hostující Najman, jenomže v rychlém přečíslení promáchl a Pavláta vůbec neprověřil. Nedlouho poté se zjevil u levé tyče Pavlátovy brány explzeňský Matyáš Kantner, střelou z otočky první gól série nevstřelil. Hosté byli v úvodu zápasu aktivnější, avšak ani Najman z levého kruhu maskovaného muže indiánů nepřekonal. První příležitost na domácí straně měl Vojtěch Budík, domácí obránce skryl svou střelu mezi klubko těl, Krošelj měl ale štěstí, že rána skončila těsně vedle levé tyče. Vzápětí Bruslaři ostřelovali v početní výhodě domácí svatyni tak dlouho, až na brankovišti zůstal osamocený Jan Stránský, který neměl problém poprvé dostat puk do sítě. Vyrovnání měl na hokejce Dominik Graňák, kterého skvěle vysunul Jan Schleiss, Krošelj proti jeho ráně zasáhl včas svou lapačkou. Plzeň se pomalu osmělovala, tváří v tvář byl záhy hostujícímu gólmanovi Filip Suchý, avšak ani on puk do sítě nedostal. Nakonec se ujala až nejpřekvapivější střela ze všech. Martin Lang z rohu ledové plochy nahodil kotouč na brankáře a Krošelj si ho nešťastně srazil za brankovou čáru. První třetina tak nabídla dvě branky, po jedné na každé straně.

Prostřední dějství odšpuntoval svou střelou Martin Pláněk, obránce Boleslavi nicméně těsně minul levou tyč. Škodovka odpověděla dravým průnikem Filipa Suchého, který se dostal až před brankáře, ovšem toho domácí útočník bekhendvoou kličkou nepřekonal. Z další šance už ovšem zapršelo. Hostující Lunter vyslal jedovatou střelu z pravého kruhu, Pavlát ji nedokázal zkrotit a pohotový Miloš Kelemen vrátil hostům vedení. To trvalo nakonec ale jen 28 vteřin, jelikož po přiťuknutí Vladimíra Kremláčka pálil od modré čáry Dominik Graňák a puk si po jeho ráně našel cestičku mezi betony. Pro domácího obránce to byla první trefa v plzeňském dresu. Gustaf Thorell mohl následně dokonce vývoj zápasu zcela obrátit, jenomže švédský útočník u pravé tyče selhal. Hra se přelévala ze strany na stranu, hostující Lunter svůj pokus vyslal jen do vyrážečky, na druhé straně zase nevyšlo zakončení Michalu Bulířovi. I po čtyřiceti minutách tak kostka nad ledem ukazovala vyrovnaný stav.

Za začátku poslední dvacetiminutovky ubránila Škodovka přesilovou hru soupeře a už při rovnovážném stavu poté pálil Jan Schleiss, Krošelj jeho pokus dokázal zastavit svou vyrážečkou. Následná střela Vojtěcha Budíka brankáři Boleslavi vypadla z výstroje, štěstím pro něj vedle brány. Za hosty si prostor ke střele udělal Jan Eberle, jeho dělovku ovšem dokázala domácí obrana zablokovat. Pavlát si následně poradil i proti ráně Kousala, který mířil mezi betony. Škodovka nedlouho poté dostala k dispozici výhodu o jednoho muže na ledě navíc, Michal Bulíř napřáhl mezi kruhy až ke stropu haly, brankář Boleslavi dokázal včas zasáhnout. A když už byl hostující brankář překonán, zachránila ho po střele Ludwiga Blomstranda branková konstrukce. Hra se poté zklidnila, přece jen bylo na hráčích vidět, že se nikdo nechce dopustit osudové chyby. V poslední minutě se po dobrém uvolnění dostal ke střele Martins Dzierkals, ta ovšem skončila jen v lapačce gólmana Boleslavi, utkání tak muselo do prodloužení.

Po půl minutě pálil z pravého kruhu Martin Lang, branku soupeře ovšem přestřelil. Na opačné straně domácí obraně ujel Najman, Pavlát si s jeho samostatným nájezdem ovšem dokázal poradit. Hosté mohli poté rozhodnout z přesilové hry, Plzeň se však zvládla ubránit. V sedmdesáté minutě tak přišlo velké rozuzlení dnešního duelu. Peter Čerešňák si sjel před branku na přihrávku Filipa Přikryla a přesnou ranou rozhodl o prvním bodu pro Škodu Plzeň.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (HC Škoda Plzeň): „Bylo to naše vzájemné sedmé utkání a přesně v duchu, v jakém bylo předchozích šest. Prvních deset minut jsme byli svázaní. Byť jsme dvakrát prohrávali, vždy jsme se z toho zvedli. Hrozně důležité bylo vyrovnání na 2:2. Boleslav měla v prodloužení nájezd, přesilovku, my jsme pak chvíli na to byli trochu šťasnější. Jsem rád, že to kluci dokázali otočit a získali důležitý bod.“

Radim Rulík (BK Mladá Boleslav): „V dnešním zápase rozhodla produktivita. V prodloužení jsme měli samostatný nájezd, přesilovou hru, kde jsme měli velkou šanci z mezikruží, bohužel jsme nedali. Poté jsme nestačili včas dostřídat a při hře v pěti na obou stranách domácí rozhodli. Byl to vyrovnaný zápas, branka v prodloužení rozhodla o tom, že dneska jsme my ti smutnější.“